Tunis: 53 žrtve napada ekstremista, zatvorena granica s Libijom

Izvor: Studio B, 07.Mar.2016, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: 53 žrtve napada ekstremista, zatvorena granica s Libijom

Najmanje 53 osobe su poginule u sukobima tuniskih snaga i ekstremista u blizini granice s Libijom, saopštila je vlada Tunisa.

Naoružani muškarci su u zoru izveli napad na grad Ben Gerdan, a borba se nastavila i u toku večeri.

Tunis je zatvorio svoju granicu s Libijom, a ministri unutrašnjih poslova i odbrane otišli su u Ben Gerdan da bi nadgledali operaciju, navedeno je u zajedničkom saopštenju ta dva tuniska ministarstva.

Vlada Tunisa nije identivikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << napadače, a za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, medjutim, dva sajta bliska teorističkoj organizaciji Islamska država navode da su ekstremisti te grupe učestvovali u borbi.

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebi izjavio je nakon napada da njegova zemlja vodi rat protiv varvara.

"Ovo je napad bez presedana, koji je planiran i organizivan. Njegov cilj je verovatno bio preuzimanje kontrole nad ovom oblašću i proglašenje novog emirata. Većina Tunišana se sada nalazi u stanju rata proiv varvara", izjavio je Esebi.

U napadu je poginulo 35 "terorista", sedmoro civila i 11 pripadnika bezbednosnih snaga Tunisa, navodi se u saopštenju tuniske vlade.

Jedna 12-godišnja devojčica je medju žrtvama napada.

Napad u Tunisu dogodio se u jeku zabrinutosti medjunarodne zajednice zbog prisustva ekstremista Islamske države u susednoj Libiji.

Tuniske bezbednosne snage su prošle sedmice u istoj oblasti ubile pet teško naoružanih ljudi koji su u zemlju ušli iz Libije s ciljem da izvedu terorističke napade, kako je tada rekao premijer Habib Esid.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TUNIS U RATU: Zatvorena granica sa Libijom, najmanje 53 mrtvih u napadu

Izvor: Kurir, 07.Mar.2016

Najmanje 53 osobe su poginule u sukobima tuniskih snaga i ekstremista u blizini granice s Libijom, saopštila je vlada Tunisa...Naoružani muškarci su u zoru izveli napad na grad Ben Gerdan, a borba se nastavila i u toku večeri. Tunis je zatvorio svoju granicu s Libijom, a ministri unutrašnjih poslova...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.