Trudo objavio: Iranska raketa oborila ukrajinski avion, imamo potvrde

Izvor: B92, 09.Jan.2020, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudo objavio: Iranska raketa oborila ukrajinski avion, imamo potvrde

Toronto -- Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u četvrtak da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto.

On je dodao i da je taj napad "možda bio nenameran ''.

Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP.

Većina putnika ukrajinskkog aviona bili su kanadski državljani.

Ranije danas, zvaničnici Pentagona i američke obaveštajne službe rekli su za "Njuzvik" da je njihova procena da je avion slučajno pogođen iranskom raketom ruske proizvodnje.

I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Predsednik SAD Donlad Tramp izjavio je da je do pada ukrajinskog aviona moglo doći greškom.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Iran je pozvao Kanadu da s Teheranom podeli svoje informacije o ukrajinskom avionu nakon što je premijer te zemlje Džastin Trudo kazao da obaveštajni podaci Otave ukazuju da je avion pogodila iranska raketa.

"Pozivamo kanadskog premijera i sve druge vlade koje imaju informacije o padu aviona da ih proslede istražnom komitetu Irana", kazao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, kako ga je citirala državna agencija IRNA.

Kanadski premijer izjavio je ranije danas da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad "možda bio nenameran ". Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi AP.

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Trudo objavio: Iranska raketa oborila ukrajinski avion, imamo potvrde

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2020, 00:07

TORONTO - Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u četvrtak da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je letio za Toronto.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.