Trosatni prekidi bombardovanja Gaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trosatni prekidi bombardovanja Gaze

TEL AVIV - Izrael je najavio da će iz humanitarnih razloga prekidati vatru u pojasu Gaze na tri sata, svaki dan počev od danas.

Izraelski vojni portparol je precizirao da će dnevna pauza u napadima na ciljeve Hamasa omogućiti palestinskim stanovnicima da dođu do potrebnih zaliha. Izrael se, međutim, protivi prekidu vatre koji bi pružio šansu radikalnom islamističkom Hamasu da obnovi zalihe oružja i da se reorganizuje.

" Ideja je da izraelska vojska odloži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oružje svaki dan od 13 do 16 sati u području grada Gaze," rekli su vojni izvori. Palestinski zvaničnici su dodali da ih je Izrael informisao da će prekidati napade u periodu koji će omogućiti da se radnje otvore i da se sahrane poginuli.

U kabinetu izraelskog premijera Ehuda Olmerta ranije je rečeno da su komandanti armije predložili humanitarni koridor, kako bi se omogućio periodočan pristup raznim delovima pojasa da Palestinci nabave neophodnu robu.

Agencije za pomoć žalile su se na rastuću humanitrnu krizu u pojasu Gaze, jednom od najgušće naseljenih područja na svetu, gde na 362 kilometra kvadratna živi 1,5 miliona stanovnika, čije je prosek starosti 17 godina.

Odluka od tročasovnom prekidu vatre usledila je nakon sto su Francuska i Egipat predložili plan o privremenom prekidu vatre koji bi omogućio isporuku pomoći i nastavak pregovora. Taj predlog je pozdravio palestinski predsednik, vođa umerenijeg Fataha Mahmud Abas koji se u utorak obratio Savetu bezbednosti UN u nastojanju da se nasilje obustavi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas da je uskoro moguć prekid vatre. " Postoji mogućnost, " rekao je Solana španskoj radio stanici La Ser, odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se primrje uskoro postigne. Dodao je da su predlog o prekidu vatre dobro primile arapske zemlje poput Sirije i da će se Olmert možda sastati s egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom da ga razmotri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.