Tropska oluja Umberto prerasta u uragan

Izvor: VOA, 15.Sep.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropska oluja Umberto prerasta u uragan

Tropska oluja Umberto trebalo bi da prema očekivanjima u nedelju postane uragan, dok lagano postaje sve jača severno od Bahama, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) Prognostičari nisu proglasili nikakvo nadziranje obale ili izdali upozorenja za oluju koja se premešta smerom sever-severozapad sa maksimalnim vetrovima do 95 kilometara na čas. NHC je saopštio kasno u subotu da bi "centar Umberta trebalo da nastavi da se premešta podalje od istočne obale Floride tokom narednih dana, da bi se zatim pomerio podalje od SAD". NHC je dodao da bi "nadimanje vodenih talasa koje izaziva Umberto, prema očekivanjima trebalo da utiče na severoistočne Bahame i na obalu SAD od istočno-centralne Floride do Severne Karoline tokom narednih nekoliko dana". Centar je upozorio da bi "narastanje vode moglo da izazove talase opasne po život". Prisustvo Umberta nateralo je zvaničnike da suspenduju napore na pružanju pomoći i zatvore aerodrome na Bahamima, dok traje rad na obnovi i uklanjanju posledica razaranja koje je izazvao uragan Dorijan. Dorijan je bio uragan kategorije 5, jedan od najstanižnijih atlantskih uragana koji su ikada pogodili kopno i koji je pre dve sedmice opustošio severozapadnu oblast arhipelaga. Gutereš posetio Bahame Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, nakon povratka sa ostrva Abako na Bahanima, rekao je da je "užasnut" onim što je video. "Nikad nisam video takav nivo sistematskog razaranja", rekao je. "Uragan Dorijan bio je klasificiran kategorijom 5. Mislim da je on kategorija 'pakao'". "Ali, njemu snagu nije napravio đavo", rekao je Gutereš. "Snagu su mu dale klimatske promene". On je rekao da bi međunarodna zajednica treba da nauči dve stvar iz razaranja Bahama: "Prvo, moramo da zaustavimo klimatske promene. Takođe moramo da preokrenemo prisutni trend da se klimatske promene događaju brže od nas". "A kao drugo, zemlje poput Bahama koje nemaju udela u klimatskim promenama, ali su prve na liniji razaranja izazvanog klimatskim promenama, zaslužuju međunarodnu podršku kako bi bile u mogućnosti da u potpunosti odgovore na humanitarnu krizu i izgrade elastičnost svojih zajednica i ostrva".

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Meteorolozi: Oluja "Umberto" postaje uragan

Izvor: B92, 15.Sep.2019

Vašington -- Tropska oluja "Umberto" trebalo bi prema očekivanjima meteorologa da danas postane uragan...Oluja lagano postaje sve jača severno od Bahama, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), a prenosi "Glas Amerike"...Meteorolozi nisu savetovali nadziranje obale niti su izdali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.