Troje srpskih državljana u karantinu na kruzeru, 44 nova slučaja koronavirusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2020, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje srpskih državljana u karantinu na kruzeru, 44 nova slučaja koronavirusa

Minstar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da niko od naših državljana na kruzeru u karantinu "Dajmond princes" nije zaražen koronavirusom, ali da se njih troje nalazi u izolaciji.

"Niko nije zaražen. Samo su u izolaciji, nemaju simptome, ali su bili u kontaktu sa onima koji su zaraženi. Zato su, preventivno, u izolaciji, ali im još nisu stigli rezultati testiranja", rekao je Dačić za Kurir.

Među zaraženima koronavirusom na kruzeru i Makedonac
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je da je jedan Makedonac koji se nalazi na kruzeru Dajmond Princes, zaražen koronavirusom.

Makedonski državljanin je trenutno hospitalizovan u zdravstvenoj ustanovi u Japanu, dodato je u saopštenju.

Ambasada Severne Makedonije u Tokiju je u komunikaciji sa makedonskim državljaninom kome je utvrđena infekcija korona virusa, kao i sa ostalom dvojicom koji se još uvek nalaze na brodu u Jokohami i koji izjavljuju da su dobro i da nemaju simptome povezane sa prisustvom korona virusa.

Kod još 44 osobe na kruzeru Dajmond princes, usidrenom kod grada Jokohama, potvrđen je novi koronavirus, saopštilo je danas japansko ministarstvo zdravlja.

Time je broj zaraženih na brodu, na kojem se u karantinu nalazi više od 3.500 putnika i članova posade, među kojima i 14 iz Srbije, porastao na 218, od 713 koliko ih je do sada testirano, prenosi AP.

Japan je saopštio da će dozvoliti pojedinim starijim putnicima koji su bili negativni na testu na koronavirus, dozvoliti da se iskrcaju pre isteka karantina, 19. februara.

Ministar zdravlja Kacunobu Kato rekao je ranije da će starijim putnicima koji od ranije imaju zdravstvene tegobe ili su smešteni u kabinama bez prozora, biti dozvoljeno da se iskrcaju već u petak, 14. februara i da preostalo vreme karantina provedu na kopnu, podseća Rojters.

Agencija dodaje da iskrcavanje, međutim, neće biti dozvoljeno onima koji su bili u kontaktu sa putnicima koji su bili pozitivni na koronavirus.

Kako su preneli japanski mediji, oko 80 odsto putnika je starije od 60 godina, 215 ih je u osamdesetim godinama, a 11 u devedesetim.

Kruzer koji je odbilo pet zemalja pristao u Kambodži

Kruzer Vesterdam, čije pristajanje je do sada odbilo pet azijskih i pacifičkih zemalja iz straha od širenja virusa COVID-19, konačno se usidrio u Kambodži, gde će 2.200 putnika biti podvrgnuto testiranju.

Uplovljavanje broda u luke drugih zemalja nije dozvoljeno, iako je operator, Holland America Line, saopštio da među 1.455 putnika i 802 člana posade nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Brod je usidren kilometar od glavne luke Sihanokvile, a planirano je da se tim zdravstvenih radnika ukrca kako bi sproveo medicinske preglede i doneo odluku o procesu iskrcavanja, rekao je guverner tog grada Kouč Čamrouen, prenosi AP.

Američki ambasador Patrik Marfi izjavio je da je poslao tim ambasade da radi sa predstavnicima broda i zvaničnicima Kambodže kako bi pomogao Amerikancima da se iskrcaju i nastave put do svojih destinacija.

Operater je saopštio da se krstarenje završava u Sihanokvilu, odakle putnici mogu da čarter letom odu u glavni grad Kambodže Pnom Pen, a odatle da se vrate kućama, za šta je dobijena saglasnost vlasti te zemlje.

Pristajanje Vesterdama u svoje luke ove odbili su Tajland, Filipini, Tajvan, Japan i Guam.

Kruzer je započeo putovanje prošlog meseca u Singapuru, a poslednje stajanje je imao u Hongkong, gde je do sada potvrđeno 50 slučajeva koronavirusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan: Određene starije osobe moći će napustiti kruzer

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Feb.2020

Japan će dozovoliti da se nekoliko starijih osoba iskrcaju sa prekookeanskog broda "Dijamantska princeza" na kojem je u luci Jokohama proglašen karantin pošto je potvrđeno da su na kruzeru od virusa korona oboljele još 44 osobe, izjavio je danas japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato. Kato je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Potvrđeno: Makedonac sa kruzera zaražen koronavirusom

Izvor: B92, 13.Feb.2020

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je da je jedan Makedonac koji se nalazi na kruzeru Dajmond prinses, zaražen koronavirusom...Makedonski državljanin je sada hospitalizovan u zdrastvenoj ustanovi u Japanu, dodato je u saopštenju...Ambasada Severne Makedonije u Tokiju je u komunikaciji...

Nastavak na B92...

Dačić: Troje srpskih državljana u izolaciji na kruzeru

Izvor: Večernje novosti, 13.Feb.2020

U karantinu je više od 3.500 putnika i članova posade, među kojima i 14 iz Srbije Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da niko od naših državljana na kruzeru u karantinu "Dajmond princes" nije zaražen koronavirusom, ali da se njih troje nalazi u izolaciji."Niko...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.