Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu

Dve žene sa dvostrukim britansko-australijskim državljanstvom i jedan Australijanac privedeni su u Iranu, a jedna od žena je osuđena na 10 godina zatvora, javili su danas australijska vlada i mediji.

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine saopštilo je da pruža konzularnu pomoć njihovim porodicama i navelo je da ne može davati dodatne kkomentare zbog obaveza o čuvanju privatnosti.

Ministarstvo je takođe pozvalo Australijance da slede njegove savete >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za putovanje koje uključuje upozorenje da stranci rizikuju arbitrerno zatvaranje u Iranu.

Britansko-australijaska blogerka i njen dečko Australijanac privedeni su pre 10 nedelja dok su putovali kroz Aziju, preneo je londonski list Tajms.

Profesorka sa dvojnim britansko-australijskim državljanstvom koja je studirala na Kembridžu i držala predavanja na australijskom univerzitetu odvojeno je privedena i osuđena na 10 godina zatvora, preneo je list. Prema listu ona se drži u samici, ali se ne zna za šta je osuđena.

Ona se nalazi u zatvoru gotovo godinu dana, javila je australijska televizija.

Australijska vlada, i mediji nisu objavili imena privedenih.

Njih troje se nalaze u zatvoru Evin u Teheranu gde se drži i 41-ogodišnja Britanka iranskog porekla Nazanin Zagari'Retklif, od 2016. godine pod optužbom za špijuniranje, naveoje Tajms.

Blogerka se nalazi u istom delu zatvora za ženske političke zatvorenike kao Zagari-Retklif, naveo je list.

Iranske vlasti rekle su blogerki da je drže u okviru plana za olakšanje razmene zatvorenika sa Australijom, naveo je list pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tim slučajevima.

Blogerka i njen dečko su bili u Iranu u okviru puta koji je počeo u Australiji pre tri godine, piše britanski list.

Australija upućuje svoje državljane da "preispitaju svoju potrebu putovanja" u Iran, što je drugo najviše upozorenje, posle upozorenja da se uopšte ne putuje u neku zemlju.

Više stranaca, većinom sa dvojnim državljanstvom, nalazi se u zatvorima u Iranu. Ta zatvaranja predsavljaju sredstvo pritiska Teherana u kontekstupogoršanja odnosa sa zapadnim zemljama posle jednostranog američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog u Beču 2015.godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu

Izvor: Danas, 11.Sep.2019

Dve žene sa dvostrukim britansko-australijskim državljanstvom i jedan Australijanac privedeni su u Iranu, a jedna od žena je osuđena na 10 godina zatvora, javili su danas australijska vlada i mediji. Članak Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Troje državljana V. Britanije i Australije privedeni u Iranu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2019

Australsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine saopćilo je 11. septembra da "pruža konzularnu pomoć porodicama tri Australska državljana pritvorena u Iranu". Nisu dali dodatne informacije navodeći da se brinu za njihovu privatnost. Britansko ministarstvo vanjskih poslova kasnije je saopćilo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.