Tribunal ispunio Šešeljeve zahteve

Izvor: Politika, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal ispunio Šešeljeve zahteve

Ljajić: Nesumnjivo dobra vest

Haški tribunal je sinoć saopštio da je Vojislav Šešelj prekinuo štrajk glađu. U sudu je istovremeno saopšteno da je Žalbeno veće vratilo Šešelju pravo da se brani sam, kao i da će suđenje, koje je počelo 27. novembra i trajalo svega dva dana, početi iznova. Razmatranje Šešeljeve žalbe upućene Apelacionom veću na odluku Pretresnog veća, kojem je predsedavao sudija Alfonso Ori, a kojom mu je oduzeto prava da se brani sam trajalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je samo jedan dan. Od 10. novembra, Šešelj je potpuno odbijao hranu, pio je samo vodu i nije uzimao propisane lekove protiv visokog pritiska i astme.

Grupa lekara saopštila je ove nedelje, pošto je pregledala lidera radikala, da bi, ukoliko nastavi štrajk glađu, mogao da umre u roku od dve nedelje.

Kako je sinoć za "Politiku" izjavio Dragan Todorović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Šešelj se oko 17 sati javio u stranku i potvrdio da je prekinuo štrajk.

"Posle 29 dana posta do smrti Vojislav Šešelj je od Haškog tribunala dobio informaciju da su usvojili njegove zahteve, jer su bili svesni da u svakom momentu zbog ovoliko dugog neuzimanja bilo kakve hrane može doći do katastrofalnih posledica", rekao je Todorović.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je sinoć da je Šešelj dobio dokument Haškog tribunala u kome se tvrdi da će biti ukinute restriktivne mere u vezi s posetama njegove supruge Jadranke, da će biti registrovani njegovi pravni savetnici, da će mu dokumenti biti dostavljani na papiru i na srpskom jeziku, da će biti ukinut nametnuti službeni branilac Dejvid Huper, da će biti promenjeno Sudsko veće, da će Uredba o dužini njegovih podnesaka biti promenjena, kao i da će sve pretresne radnje od 10. i 28. novembra biti ukinute.

Na pitanje da li će supruga ili neko iz SRS-a posetiti Šešelja, Nikolić je odgovorio da on još ne želi da prima posete pošto "ne želi da bude viđen u stanju u kome se nalazi".

Portparol Haškog tribunala Refik Hodžić izjavio je sinoć da je Tribunal zadovoljan što je Vojislav Šešelj odlučio da počne da uzima hranu i da dozvoli lekaru Tribunala da mu odredi tretman kako bi bile otklonjene posledice štrajka glađu.

Hodžić je, takođe izrazio zadovoljstvo što se Šešelj uključio u sudski proces. "Sada je u toku utvrđivanje na koji bi se način Šešelju najbolje u ovom momentu moglo pomoći", rekao je Hodžić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je prekid štrajka glađu lidera radikala Vojislava Šešelja nesumnjivo dobra vest.

Ljajić je u izjavi Tanjugu kazao da je na odluku Haškog tribunala o prihvatanju njegovih zahteva presudno uticala ozbiljnost stanja u kojem se našao Šešelj. "Naši napori dali su rezultata, sve se vraća u regularnu sudsku proceduru" istakao je on i dodao da su Vlada Srbije i Nacionalni savet za saradnju sa Hagom izložili svoju argumentaciju u vezi sa slučajem Šešelj.

Biljana Kovačević Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, i pored odluke suda da Šešelju vrati pravo na odbranu, smatra da Šešelju ni u jednom momentu nisu bila ugrožena prava. U izjavi za naš list ona je rekla da to što Hag čini određene ustupke samo govori o tome koliko je Haškom tribunalu stalo da se to suđenje započne i da se završi regularno. Po njenoj oceni, Šešeljev štrajk glađu "koji je trebalo da se pretvori u štrajk mučenika, zapravo je bio jedan štrajk iznuđivanja nečega što mu ne pripada" .

Suđenje, koje je posle skoro četiri godine provedene u pritvoru u Sheveningenu Šešelju počelo 27. novembra, odloženo je na neodređeno vreme 1. decembra, jer je optuženi stupio u štrajk glađu 10. novembra. Sudije su sada donele odluku da suđenje počne ispočetka, kada se Šešelj oporavi. Za sada nema nikakvih procena o tome kada bi to moglo da bude.

Supruga lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Jadranka izrazila je sinoć zadovoljstvo što je njen muž prekinuo štrajk glađu u pritvoru Haškog tribunala. Ona je rekla da se sa suprugom čula telefonom i da joj je kazao: "Prekidam štrajk, usvojeni su svi zahtevi". "Tražila sam da mi ponovi šta je rekao. I to sam učinila pet puta. Stvarno sam još u neverici", kazala je ona.

Govoreći o poseti mužu, Jadranka je kazala da je sigurno da Vojislav sada nije u stanju da prihvati posetu, jer je iscrpljen i ne može "osam sati da sedi na drvenoj stolici" i da ne očekuje da će ga videti narednih desetak dana.

LJ. Milisavljević

-----------------------------------------------------------

Pregled u haškoj civilnoj bolnici Bronovo

HAG – Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je juče obustavio štrajk glađu u pritvoru Haškog tribunala, prebačen je sinoć na lekarske preglede u hašku bolnicu Bronovo, potvrđeno je u haškom sudu.

Tribunal je, u saopštenju o prestanku Šešeljevog štrajka glađu, naznačio da je on odmah podvrgnut lekarskim pregledima "kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju i koje korake treba smesta preduzeti s ciljem očuvanja njegovog zdravlja".

Prema izvorima u sudu, Šešelj će posle kratkog boravka u bolnici Bronovo biti vraćen u pritvor tribunala u Sheveningenu.

U toj bolnici nedavno je operisana holandska kraljica Beatriks. (Beta)

-----------------------------------------------------------

Slavlje na ulicama

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke proslavili su sinoć na beogradskim ulicama okončanje štrajka glađu Vojislava Šešelja.

Uz zastave SRS-a, Srbije i zastave sa Šešeljevim likom, simpatizeri te stranke su se u velikom broju vozilima provozali kroz centar grada, a pri tom su se iz vozila čule sirene i videle zapaljene baklje. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je da su se ljudi spontano okupili na ulicama. "Normalno je da su pristalice, simpatizeri i građani Srbije izašli da daju oduška i pokažu da su bili sve vreme uz Vojislava Šešelja", kazao je on.

Todorović je rekao da su, prema njegovim informacijama, na ulice izašli i građani u većim gradovima Srbije, među kojima i Kosovske Mitrovice, da pokažu koliko im je ova vest značajna i koliko je značajna za čitavu Srbiju.

Članovi i pristalice SRS-a sinoć su u Jagodini, vožnjom automobilima ulicama, okićenim zastavama stranke i sa uključenim sirenama, proslavili vest iz Haga. (Tanjug)

[objavljeno: 09.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.