Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri slovačke deklaracije o Kosovu

Status južne srpske pokrajine u Bratislavi postao političko pitanje prvog reda a sve stranke složne u podršci interesima Srbije Bratislava – Slovačke parlamentarne stranke, koje su rešavanje statusa Kosova pretvorile u prvorazredno domaće pitanje i međusobnu polemiku, nastoje sada da usaglase stavove kako parlament ne bi morao da glasa o čak tri deklaracije o Kosovu.

Slovačke stranke, počev od vladajućih socijaldemokrata iz SMER-a premijera Roberta Fica, preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radikalnih nacionalista iz Slovačke narodne stranke (SNS) do opozicionih demohrišćana iz Hrišćanskog demokratskog pokreta (KDH) i Slovačke demokratske hrišćanske unije (SDKU) bivšeg premijera Mikulaša Dzurinde, slažu se da status Kosova ne sme da se reši bez pristanka Srbije.

Da izraze tu podršku Srbiji juče su na prijem u ambasadu Srbije u Bratislavi povodom Dana državnosti došli premijer Robert Fico, predsednik spoljnopolitičkog odbora slovačkog parlamenta Boris Zala iz vladajućeg SMER-a, lider opozicionog KDH bivši predsednik parlamenta Pavol Hrušovski i visoki predstavnici ostalih slovačkih stranaka.

U parlamentu se već nalaze dva predloga deklaracija o podršci Srbiji u kojima se navodi da se status Kosova ne sme rešiti bez njenog pristanka.

Radikalni nacionalisti iz SNS predlažu u dogovoru sa SMER-om da slovački parlament izglasa nepromenljivost granica Srbije, dok u drugom predlogu opoziciona SDKU bivšeg premijera Dzurinde traži da se slovačka vlada obaveže da u Evropskoj uniji i Savetu bezbednosti o Kosovu neće glasati protiv volje Srbije.

Treću deklaraciju za sednicu slovačkog parlamenta u martu najavila je opoziciona Stranka mađarske koalicije, koja je jedina na slovačkoj političkoj sceni prihvatila rešenja iz plana izaslanika UN Martija Ahtisarija. "Tražićemo da parlament podrži rešenje za Kosovo koje bi bilo trajno održivo i da insistira na što široj zaštiti za srpsku manjinu na Kosovu", precizirao je srž treće deklaracije poslanik SMK Jozef Berenji.

Beta

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.