Izvor: N1 televizija, 18.Mar.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina ljudima u SAD: Pomoć žrtvama ispred hapšenja makroa

Trgovina ljudima – kidnapovanje devojčica i dečaka koji se primoravaju da pružaju seksualne usluge za novac – je u porastu. U SAD, Nacionalna agencija za prijave slučajeva trgovine ljudima dobija u proseku dvadeset novih slučajeva svakog dana.

Izvor: VOA

Neke agencije za sprovođenje zakona bore se protiv problema na drugačije načine. Novinarka Glasa Amerike Kerolin Presuti pratila je agente FBI-ja i policajce države Merilend u operaciji koja se više koncentriše >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na pomoć žrtvama nego na hapšenje makroa.

Radni dan Krisa Hajda počinje na sajtu za kupovinu seksa sa maloletnim devojkama.

Hajd sa još jednim kolegom pregleda vebsajt zvani “Bekpejdž” – sa foto galerijom devojaka kategorisanih po lokacijama, nešto nalik onlajn prodavnici seksa.

Policajac Hajd ukucava telefonski broj i organizuje “sastanak”. Devojka traži 150 dolara na sat. On ima drugi predlog.

"Obično tražim “kraću posetu”, što traje oko 15 minuta. Ona je rekla da će to koštati 80 dolara i tako smo se dogovorili”, kaže Kris Hajd iz policije države Merilend.

Devojka mu je poslala adresu u SMS poruci. Hajd je deo jedinice policije Merilenda za pronalazak otetih maloletnika. Dovezao se do hotela blizu aerodroma u Baltimoru. Dvoje tajnih agenata FBI-ja pridružuju mu se na četvrtom spratu hotela da bi se sastali sa prostitukom.

Devojku, koju ćemo zvati “Beki”, uvukla je u prostituciju jedna žena koju je upoznala na autobuskoj stanici, dok je bila tinejdžerka. Makro te žene ju je prodavao mušterijama. Kaže da je bila izbodena nožem, opljačkana, silovana i da joj je prećeno pištoljem prislonjenim uz glavu.

"Jednom sam ležala na podu hotelske sobe, a on me je tako pretukao da nisam mogla da radim pet dana”, kaže Beki, bivša žrtva trafikinga.

Sada, ona radi kao odrasla prostitutka, bez makroa. Telefon joj zvoni za vreme intervjua, pošto muškarci žele da zakažu susrete sa njom. Videli su njen oglas na vebsajtu “Bekpejdž”, koristeći tehnologiju koja ne ostavlja trag transakcija.

“Lako je. Više se ne koriste kreditne kartice, sve ide preko bitkoina”, kaže ona.

Beki pregleda upućene zahteve i bira kome će odgovoriti. Pitamo je zbog čega je izabrala policajca koji se predstavio kao mušterija.

"Nije imao loše ocene uz svoj telefonski broj. Koristimo aplikaciju – Mister Number”, kaže ona.

Prostituke ocenjuju muškarce i razmenjuju informacije preko aplikacije – posebno upozoravajući na nasilne mušterije i one koji odbijaju da plate. Policija nije uhapsila Beki, jer je cilj operacije spasavanje maloletnih devojaka.

Hajd zakazuje poslednji susret te večeri.

Agenti se voze do hotela koji se trenutno renovira. Detektivi u civilu su u dva druga automobila. Situacija bi mogla da bude opasna i zato su svi u pripravnosti.

Sat i po vremena kasnije, Hajd izlazi iz hotela. Kaže da su u sobi zatekli petnaestogodišnju devojčicu iz Kalifornije koju je u prostituciju uvukla osam godina starija sestra. Sutradan, starija sestra je u zatvoru, optužena za trafiking maloletnice. Tinejdžerka je na avionu, na putu ka kući.

"Ako uspemo da devojku ubedimo da prestane da to radi i da se vrati kući i normalnom životu, naš posao je vredan truda”, kaže Hajd.

Ta tinejdžerka je četrdeseta maloletnica do sada koju je policajac Hajd spasao, međutim, on podseća da u gradovima širom Amerike ima još mnogo devojaka sličnih njoj.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U SAD dnevno dvadeset novih slučajeva trgovine ljudima

Izvor: N1 televizija, 18.Mar.2018

Trgovina ljudima – kidnapovanje devojčica i dečaka koji se primoravaju da pružaju seksualne usluge za novac – je u porastu. U SAD, Nacionalna agencija za prijave slučajeva trgovine ljudima dobija u proseku 20 novih slučajeva svakog dana...Izvor: VOA

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.