Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovac akcijama Sosijete Ženerala pušten iz zatvora

Žerom Kervijel, trgovac akcijama u bankarskoj grupi Sosijete Ženeral, koji je optužen za jedan od najvećih finansijskih skandala u istoriji, pušten je danas na slobodu odlukom apelacionog suda u Parizu.



Tužilac je u petak tražio da Kervijel ostane u pritvoru, gde se nalazi od 8. februara, jer je istraga još uvek u toku.

Tridesetjednogodišnji Kervijel je optužen za prikrivanje finansijskih manipulacija na tržištu zbog kojih je Socijete Ženeral >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pretrpeo gubitke od 4,9 milijardi evra u prošloj godini. Protiv njega je podignuta optuznica 28. januara za proneveru i zloupotrebu poverenja.

Istraga treba da utvrdi da li je ovaj trgovac akcijama delovao sam ili uz pomoć kolega ili uz prećutno odobravanje svojih šefova u banci.

Ukoliko ga sud proglasi krivim, Kervijel bi mogao da se suoči sa kaznom od sedam godina zatvora i 750.000 evra novčane nadoknade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.