Trenuci preobražaja

Izvor: Politika, 19.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trenuci preobražaja

Politizovanje burne prošlosti uglednog američkog profesora

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, aprila – Bil Ers (64) vraćen je, nevoljno, u svoju prošlost da bi ona uticala – na budućnost Amerike, tačnije na to ko će doći na čelo Bele kuće. Takav biografsko-strateški preobražaj nije očekivao iako se, svojevremeno, kao mladić zanosio da može da promeni ovdašnji poredak.

Odjednom je, naime, proglašen za „tamnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mrlju” u životu svog komšije u čikaškom naselju Hajd-park – demokratskog pretendenta Baraka Obame (46). U takvu nepodobnost ga je, u jednom od svojih sve ofanzivnijih izbornih nastupa, svrstala Obamina stranačka rivalka Hilari Klinton.

U naporu da suparnika prikaže kao lik koji ne zaslužuje da vodi zemlju, bivša „prva dama” mu je, prošle srede, prilikom njihovog televizijskog duela u Filadelfiji, zamerila „bliskost” sa Ersom, koji je šezdesetih godina prošlog veka bio pripadnik levičarskog i antiratnog (protiv rata u Vijetnamu) udruženja, najpoznatijeg pod nazivom „Prognostičari”, a koje se odvojilo od organizacije Studenti za demokratiju, i u cilju „revolucionarnog rušenja vlasti SAD” izvelo desetak bombaških napada, pa i na zgrade Kongresa i Pentagona. U tim atentatima poginula su tri „prognostičara” – „kad su montirali eksploziv” – posle čega su se njihovi saborci, među kojima i Ers, povukli u duboku ilegalu"

Tražeći Obami „slabu tačku”, Klintonova je opet napravila grešku (pored one o izmišljenoj snajperskoj pucnjavi prilikom svog dolaska u Bosnu 1996. godine) optuživši Ersa da je baš na dan terorističkih udara otetim putničkim avionima 11. septembra 2001. godine, izjavom u „Njujork tajmsu” (da „ne žali za ondašnjim podmetanjem bombi”) povredio osećanja svih sunarodnika. Ali, utvrđeno je da je Ers pomenutu izjavu dao novinarima znatno ranije, povodom objavljivanja svojih memoara, a da se članak sticajem okolnosti pojavio baš na dan katastrofe u njujorškom Svetskom trgovinskom centru"

Razotkrivanjem još jedne klintonovske manipulacije, nije prestalo zanimanje javnosti za Ersa. Ko je taj čovek i kakve veze zaista ima Obama s njim, pitali su se mnogi.

Istraživači su brzo izneli činjenice na videlo. Odrastao u imućnoj porodici, Ers se, navedeno je, krajem šezdesetih godina kao student priključio „prognostičarima”. Ubrzo potom, a celih deset godina (sedamdesetih), krio se od organa gonjenja, da bi se 1980. njima prijavio zajedno sa svojoj suprugom, takođe „prognostičarkom”, Bernardin Dorn (sada 66). Optužnica protiv njih je, međutim, pala zbog ustanovljenih zloupotreba u istražnom postupku.

Bračni par nekadašnjih ilegalaca, čiju je družinu FBI proglasio za „terorističku”, izveo je potom sopstveni preobražaj. Oboje su profesori u Čikagu: on za obrazovanje na Univerzitetu Ilinoisa, a ona – na katedri za pravo Univerziteta Nortvestern. Imaju dva sina, a za prošlost ih, osim uspomena, vezuje i okolnost da su preuzeli starateljstvo nad detetom svojih nekadašnjih a zatvorenih revolucionarnih kolega"

Svoju sadašnjost Ers je nedavno opisao u blogu. „Posvećen sam svom poslu, deci, brizi za ostarele, podučavam, pišem, i učestvujem u neprestanim naporima za izgradnju moćnog pokreta mira i socijalne pravde.”

Ers je i neformalni savetnik čikaškog demokratskog gradonačelnika Ričarda Deleja, koji za njega kaže da je „cenjeni profesor i vredan član gradske zajednice”. „Stekao je nacionalni ugled, predaje i na Harvardu, piše udžbenike koji su postavili standarde za približavanje gradskoj mladeži”, kažu za Ersa njegovi prijatelji, čije je izjave preneo „Čikago tribjun”. Ukazuje se, takođe, da je bivši „prognostičar” prikupio 50 miliona dolara potpore za svoj projekat „malih škola kao rešenja za krizu obrazovanja”.

Precizirani su i detalji njegove veze sa Obamom. Osim što su susedi, što Obama ističe kao glavnu karakteristiku odnosa, neke tri godine su zajedno bili članovi odbora Fonda „Vuds”, organizacije posvećene borbi protiv siromaštva. Ers je, kako piše „Vašington post”, u drugoj polovini prošle decenije pomagao Obami u ondašnjem nadmetanju za mesto u ilinoiskom Senatu"

U svom domu je Ers okupljao „mešovito društvo”, priseća se bivši dekan Stenli Fiš. „Gosti su mu bili akademici, zaposleni u različitim strukama, direktori i drugi, pri čemu nije insistirao ni na partijskoj pripadnosti ni na ideološkoj opredeljenosti”, dodaje. „Kačenje” Ersa za tekuću izbornu kampanju nije, čini se, donelo poene Klintonovoj. Obama ju je podsetio da je imao samo osam godina u vreme kad je njegov sadašnji komšija bio gonjen zbog „bombaških zavera”, a da je njen muž Bil, pred sam odlazak s predsedničke funkcije, u januaru 2001. godine, pomilovao dve ilegalke „prognostičara” osuđene osamdesetih na 58 i 40 godina zatvora.

Povodom politikantskog oživljavanja svoje prošlosti, Ers se ne oglašava. Ima preča, akademski preobražajna, posla – i za danas i za sutra"

Momčilo Pantelić

[objavljeno: 20.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.