Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba li muslimanke da nose velove

Treba li muslimanke da nose velove

Debata o pravima muslimanskih žena da nose tradicionalnu odeću proširila se iz Velike Britanije na celu Evropu. Nakon što je jedna profesorka suspendovana zbog nošenja hidžaba, vlasti u Velikoj Britaniji planiraju da, po ugledu na Francusku, zabrane nošenje odeće koja ukazuje na religijsku pripadnost.

Debatu je pokrenula izjava bivšeg šefa diplomatije Džeka Stoua da muslimanke koje nose marame otežavaju komunikaciju u društvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Usledio je komentar premijera Tonija Blera, koji je marame nazvao 'obeležjem separatizma'.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da marame i feredže predstavljaju smetnju u komunikaciji.

'Protivim se zakonima koji propisuju način odevanja, ali postoje pitanja zdravog razuma. Profesorka koja izađe pred studente potpuno prekrivenog lica ne čini razumnu stvar za naše društvo', rekao je Barozo.

Pitanje odevanja muslimanki samo je jedno u nizu koje je zabrinulo Evropu, a vezano je za muslimanski populaciju. Među njima su prošlogodišnji nemiri u Francuskoj, karikature proroka Muhameda u Danskoj, ubistvo holandskog reditelja Tea Van Goga, teroristički napadi u Španiji i Britaniji, kao i široko rasprostranjeno protivljenje ilegalnoj imigraciji - posebno iz severne i podsaharske Afrike.

Frank Fregosi, stručnjak za islam u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja, tvrdi da u Evropi vlada sve veća skepsa prema islamu:

'Evropljani strahuju od islama i političari iz zemalja koje su tolerisale raznolikost, poput Britanije i Holandije, postaju sve manje otvoreni'.

Ulje na vatru dolila je izjava muftije šeika Tadža Aldina Hilalija iz Sidneja, koji je rekao da su žene koje se ne oblače prikladno kao meso i da time traže da budu silovane.

A. Petrović Tradicionalna odeća muslimanki Hidžab

Reč se izvodi se iz arapskog glagola 'pokriti'. U nekim arapskim zemljama reč hidžab se odnosi na veo koji prekriva glavu žene, ali ostavlja lice izloženo pogledu, a u nekim obuhvata i pokriveno lice. Tom izrazu se pridaju epiteti poput skromnosti ili moralnosti. Nikab

To je veo koji pokriva glavu i lice, osim predela oko očiju. Popularan je u arapskim zemljama Persijskog zaliva, ali se može naći u severnoj Africi, jugoistočnoj Aziji ili Indiji. U Kuranu se za veo koji pokriva lice koristi i reč kimar. Burka

Najviše prekriva od svih tradicionalnih oblika oblačenja. To je odora nalik šatoru, koja prekriva celo telo i lice, a ostavljena je samo mrežica kroz koju žena gleda. Najviše je nose žene u Avganistanu. Nosi se preko dnevne odeće, a skida kada žena uđe u kuću. Različiti propisi unutar EU

HOLANDIJA: Pokušaj da se u parlamentu odobri zabrana nošenja hidžaba ili burki odbacila je vlada.

BELGIJA: Dve nastavnice koje su nosile hidžab su otpuštene jer nisu poštovale pravila o religijskoj neutralnosti.

AUSTRIJA: Bivši ministar unutrašnjih poslova je predložila da se učiteljima zabrani nošenje hidžaba.

FRANCUSKA: Ova zemlja je zabranila da se u školama nose upadljivi religijski simboli.

NEMAČKA: Sedam od ukupno 16 federalnih jedinica zabranile su nošenje hidžaba u školama.

DANSKA: Danski vrhovni sud je prošle godine odlučio da jedan lanac supermarketa ima pravo da otpusti kasirku jer je nosila veo.

ITALIJA: Ministar za obrazovanje Leticija Moreti nije dozvolila da se u školama zabrani nošenje hidžaba.

ŠVAJCARSKA: Sud je još 1997. zabranio nastavnicima nošenje velova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.