Izvor: Blic, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži saveznike protiv Amerike

Traži saveznike protiv Amerike

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad krenuo je na turneju po državama Latinske Amerike čiji je cilj formiranje saveza protiv američke dominacije u svetu.

Prva stanica na njegovoj turneju bila je Venecuela, gde se Ahmadinedžad sastao sa starim prijateljem, predsednikom Ugom Čavesom, koji poznat kao zakleti protivnik uticaja Vašingtona na kontinentu. Dvojica državnika su postigla dogovor o formiranju fonda u koji će za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti investirano dve milijarde dolara, a čiji je cilj finansiranje projekata u prijateljskim zemljama.

'Ovaj fond će nam omogućiti da se finansiraju investicije u svim onim zemljama čije se vlade trude da se oslobode od imperijalističkog jarma Amerike. Ovaj fond će biti mehanizam za oslobođenje. Smrt američkom imperijalizmu', rekao je Čaves. Predsednik Irana je istakao da će fond biti od velike važnosti za takozvane zemlje trećeg sveta iz Latinske Amerike i Afrike. Dvojica državnika čije zemlje imaju velike zalihe energenata (nafte i gasa) i koje su članice OPEK dogovorili su se da smanje proizvodnju kako bi se zaustavio rast cena na svetskim tržištima. Ahmadinedžadu je ovo drugo putovanje u Venecuelu za manje od četiri meseca, a na turneji će još posetiti Nikaragvu i Ekvador. Odnosi SAD i Irana pogoršani su krajem prošle nedelje kada su američki vojnici zarobili pet iranskih državljana u severnom Iraku. Zvanični Teheran je zatražio njihovo hitno puštanje na slobodu, dok SAD tvrde da su u pitanju pripadnici Revolucionarne garde koja finansira i obučava ekstremiste u Iraku.

A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.