Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traženje pravde za žrtve Jasenovca

Uslov za prijem Hrvatske u EU trebalo bi da bude preuzimanje odgovornosti za genocid, predloženo na konferenciji o Jasenovcu Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 30. maja – Na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu, koja je danas počela dvodnevni rad u Banjaluci, istoričar i lekar iz Beograda Vladimir Umeljić predložio je učesnicima skupa da donesu rezoluciju kojom bi se zahtevalo da uslov za prijem Hrvatske u Evropsku uniju bude priznavanje i preuzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odgovornosti za genocid koji je na njenom tlu počinjen u prošlom veku. Rezoluciju bi, dodao je on, trebalo poslati organima Evropske unije, predsednicima vlada zemalja članica Evropske unije, Ujedinjenim nacijama, SAD, Rusiji, Kini...

Izaslanik Svetskog jevrejskog kongresa Arijel Livne poručio je da "zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu ne treba zaboraviti i ne treba ga oprostiti". On je rekao da se mora tražiti odgovor na pitanje: "Zašto su nas nacistička Nemačka i Hrvatska uništavale?" Mržnja prema Srbima njemu je neobjašnjiva, a kao njene uzročnike naveo je religiju i Katoličku crkvu. Livne je rekao da su Srbi i Jevreji vekovima bili zajedno i pomagali jedni drugima. Njega zabrinjavaju povremene antisemitske poruke koje se mogu čuti u Srbiji. On je upozorio da je antisemitizam uvek prethodio fašizmu i nacizmu i naglasio da je "jevrejski narod uvek bio uz Srbe, a to što su pojedini američki zvaničnici – kao Madlen Olbrajt i Ričard Holbruk jevrejskog porekla – ne znači da su oni Jevreji". "Oni su Amerikanci", istakao je Livne.

Antropolog profesor dr Srboljub Živanović iz Londona je podsetio da je istraživanje o broju žrtava logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, u kojem je i on 1964. godine učestvovao, godinama skrivano od očiju javnosti. Prema njegovim rečima, tada je utvrđeno da je u jasenovačkim logorima smrti ubijeno više od 700.000 Srba, više od 25.000 Jevreja i oko 80.000 Roma.

Izaslanik Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, vladika bihaćko-petrovački Hrizostom je kazao da je zaprepašćen pokušajem izjednačavanja i povezivanja Jasenovca sa Blajburgom, u kojem su, na kraju Drugog svetskog rata, stradale ustaše. Time se, ocenio je on, politički i duhovno "reafirmiše ustaštvo". On smatra da korene zločina treba tražiti u političkim, nacionalnim i verskim razlikama.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja "Jasenovac–Donja Gradina" dr Vladimir Lukić je podsetio da su u Jasenovcu stradali i antifašisti, među kojima je bilo Hrvata i Bošnjaka. "Ali, Jasenovac je bio prvenstveno logor za bezdušno ubijanje i istrebljenje Srba, Jevreja i Roma", ocenio je dr Lukić. On je kritikovao novu postavku u Muzeju Jasenovac u Hrvatskoj, istakavši da ona "poništava sve ono što bi Jasenovac dovelo u vezu sa drugim nacističkim koncentracionim logorima".

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je otvarajući skup obećao da će vlada biti pokrovitelj budućih konferencija o Jasenovcu, jer je u njemu počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima koji još nije do kraja istražen i u suštini nikad nije osuđen.

B. Marić

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.