Traže smenu direktorke škole u Bukovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže smenu direktorke škole u Bukovcu

Školski odbor i roditelji učenika Osnovne škole "22. avgust" u Bukovcu, traže da se smenjeni profesor istorije, Janko Deman, vrati na posao. U Školskoj upravi kažu da će se to i desiti, međutim Bukovčani su generalno nezadovoljni radom direktorke te škole, pa traže njenu smenu.

Roditelji i đaci, nekoliko dana, protestuju zbog smene profesora istorije u osnovnoj školi u Bukovcu. Pokrenuta je i peticija za njegov povratak, a na sastanku saveta roditelja i školskog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednoglasno je izglasano nepoverenje direktorki, te se, kako oni tvrde, nadaju da će nadležni organi reagovati i razrešiti Jelisavetu Žarković te funkcije.

"Već duže vreme se vrši opstrukcija, nastavno osoblje, učiteljice i nastavnici dobijaju otkaze i proglašavaju se za tehnološki višak, dolazi do partijskog zapošljavanja, dolazi do maltretiranja, mobinga zaposlenih, jedan od njih je Janko Deman, nastavnik istorije, koji je proganjan od samog početka školske godine",ističe Radomir Lukić, predsednik Školskog odbora.

Okupljeni roditelji, pretežno đaka sedmog-dva, čiji je razredni starešina Janko Deman, kažu da neće pustiti svoju decu u školu dok se ta situacija ne reši i taj profesor ne vrati na svoje radno mesto.

"Mi zahtevamo da se on vrati a da direktorica ode zbog bahatog ponašanja i proterivanja nastavnika. Tražićemo susret sa gradonačelnikom i da se to reši u što kraćem roku, da pustimo decu u školu. Dok se to ne reši, mi decu pustiti nećemo", poručuje Borislav Stojičić, član Saveta roditelja

Direktorka škole "22. avgust" u Bukovcu Jelisaveta Žarković tvrdi da je postupala po Zakonu i Posebnom kolektivnom ugovoru, te da je škola bila u obavezi da preuzima zaposlene sa liste tehnoloških viškova, što prema njenim rečima, profesor Janko Deman nije.

Načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug, Jovan Vukčević, takođe kaže da u ovom slučaju nije učinjeno ništa nezakonito.

"On je bio zaposlen na određeno radno vreme i po novom Pravilniku, to mesto je direktorica morala da prijavi kao slobodno radno mesto. Mi smo imali tehnološki višak iz druge školske uprave, ta profesorica po posebnom kolektivnom ugovoru ima pravo da bude preuzeta i tu nije postojala nikakva zakonska smetnja da ona pređe u školu u Bukovcu", objašnjava Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug.

Ipak, Vukčević navodi da će se profesor Janko Deman vratiti u školu u Bukovcu, dok će profesorka koja je došla na njegovo radno mesto predavati u Karlovačkoj gimnaziji. Što se tiče smene direktorke, koji Školski odbor i Savet roditelja te škole traže, Vukčević kaže da to nije u nadležnosti Školske uprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.