Tramp potvrdio da je ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i rekao da je umro kao pas

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2019, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp potvrdio da je ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i rekao da je umro kao pas

Odbegli vođa grupe Islamska država ubijen je u američkoj vojnoj operaciji u severozapadnoj Siriji, potvrdio je danas američki predsednik Donald Tramp.

U izjavi iz Bele kuće, Tramp je rekao da je Abu Bakr al Bagdadi ubijen u američkoj operaciji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Hvatanje "ubice al Bagdadija" bio je apsolutni prioritet njegove administracije, rekao je Tramp, a prenosi Frans pres.

Kada su američke snage krenule na njega Al-Bagdadi je pobegao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u tunel sa troje svoje dece i aktivirao prsluk sa eksplozivom, rekao je Tramp.

"On je bio bolestan i izopačen čovek i sada ga više nema. Umro je kao pas, umro je kao kukavica", rekao je Tramp .

Američki predsednik je rekao da je Amerika dovela pred lice pravde glavnog svetskog terorističkog vođu. On je rekao da su SAD nadzirale Al-Bagdadija nekoliko nedelja i da su za vreme operacije američke letelice letele nisko i brzo i da su na pojedinim mestima nailazile na vatru.

On je rekao novinarima kako je noćas pratio u realnom vremenu američku operaciju zahvaljujući kamerama koje su nosili pripadnici specijalnih snaga.

"To je bilo kao da se gleda film", rekao je Tramp i naglasio da je dobio pozitivnu identifikaciju tela i da je svet sada mnogo bezbednije mesto.

Američki mediji javili su noćas da se veruje da je Abu Bakr al Bagdadi, vođa grupe Islamska država koji je nadgledao njen globalni rat i postao najtraženiji čovek na svetu, poginuo u američkom vojnom napadu u Siriji.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji AP da je napad na Al-Bagdadija izvršen u sirijskoj provinciji Idlib i da se čeka na zvaničnu potvrdu da je ubijen u eksploziji.

Tramp je rekao da nije bilo gubitaka među Amerikancima u toj misiji. On je rekao i da je "veliki broj" boraca Islamske države ubijen u američkoj operaciji.

Al-Bagdadi je postao poznat javnosti 2014. godine kada je objavio stvaranje "kalifata" u velikim delovima Iraka i Sirije. Ta ekstremistička grupa uvela je brutalnu vladavinu nad gotovo osam miliona ljudi u oblastima pod njihovom kontrolom i bila je iza brojnih napada u gradovima širom sveta.

SAD su proglasile da je "kalifat" poražen ranije ove godine.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je bilo u vezi sa SAD-om oko akcije protiv ekstremista u Siriji, takođe je sirijski kurdski vođa rekao da je Al-Bagdadi nađen zahvaljujući zajedničkim obaveštajnim radnjama sa Amerikancima. Visoki irački zvaničnik rekao je za AP da je i iračka obaveštajna služba učestvovala u operaciji.

Veruje se da je vođa Islamske države mrtav posle američkog napada u Siriji

Veruje se da je Abu Bakr al Bagdadi, vođa grupe Islamska država koji je nadgledao njen globaln rat i postao najtraženiji čovek na svetu, poginuo u američkom vojnom napadu u Siriji, prenose američki mediji.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji AP da je napad na Al-Bagdadija izvršen u sirijskoj provinciji Idlib i da se čeka na zvaničnu potvrdu da je ubijen u eksploziji.

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će imati važnu objavu jutros po lokalnom vremenu.

Američke televizije Si-EN-En (CNN) i Ej-Bi-Si (ABC) javljaju da američka vojska sprovodi testove da može zvanično da potvrdi smrt šefa te ekstremističke grupe.

Napad se dogodio u trenutku kada vlada zabrinutost da bi nedavno američko povlačenje iz severoistočne Sirije moglo da unese novu snagu u tu ekstremističku grupu koja je izgubila velike delove teritorije pod njenom kontrolom.

Al-Bagdadi je vodio Islamsku državu najmanje pet godina, bio je na njenom čelu dok je jačala i razvijala reputaciju odrubljivanja glava i privlačila stotine hiljada pristalica u samoproklamovani kalifat u Iraku i Siriji.

On je ostao među malobrojnim vođama Islamske države koji su još na slobodi uprkos brojnim tvrdnjama proteklih godina o njegovoj smrti i iako se njegov takozvani kalifat dramatično smanjio i brojne pristalice koje su se priključile toj grupi bile zatvorene ili ubijene.

AL-Bagdadi i druge vođe Islamske države podržavali su činove nasilja manjih razmera koji bi bili teži za policiju da spreči. Oni su podsticali ekstremiste koji nisu mogli da putuju do kalifata da ubijaju tamo gde su, sa svakim mogućim oružjem koje imaju na raspolaganju.

Za njegovo pronalaženje bila je raspisana nagrada od 25 miliona dolara.

Bio je mnogo manje vidljiv poslednjih godina, i objavljivao samo tu i tamo audio snimke, uključujući jedan prošlog meseca u kome je pozvao članove njegove grupe da učine šta mogu da oslobode zatvorene pripadnike Islamske države i žene koji se drže u zatvorima i kampovima.

Taj njegov navodni audio snimak bio je njegova prva izjava od prošlog aprila kada se pojavio u videu prvi put u pet godina.

On je 2014. godine bio osoba občena u crno koja je govorila iz velike džamije Al Nuri u Mosulu, što je njegovo jedino znano javno pojavljivanje. Tada je pozvao muslimane širom sveta da iskažu privrženost kalifatu i slušaju njega kao vođu.

Turska kordinisala s Vašingtonom navodni napad na vođu Islamske države

Turska je saopštila danas da je bila u "koordinaciji" sa SAD pre sprovođenja američke operacije u Siriji u kojoj je, prema američkim medijima, ubijen šef grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi.

"Pre američke operacije u provinciji Idlib u Siriji, prošle noći, bilo je razmene informacija i koordinacije između vojnih vlasti dve zemlje", navelo je u tviter poruci tursko Minsitarstvo odbrane.

Ministarstvo nije dalo nikakve dodatne detalje.

Prema sirijskoj nevladinoj Opservatoriji za ljudska prava, koja ima veliku mrežu izvora na terenu, američki komandosi su helikopterima iskrcani noćas u oblasti Idlib gde se nalaze grupe bliske Islamskoj državi.

Tramp: Ubistvo Al Bagdadija značajnije od ubistva Osame bin Ladena

 Donald Tramp rekao je danas da je američka vojna operacija u kojoj je ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi značajnija od one u kojoj je ubijen Osama bin Laden 2011. godine tokom (predsednik SAD Barak) Obamine vladavine.

On je priznao da je smrt Bin Ladena bila značajna, ali veruje da su vesti o ubistvu Al Bagdadija još veće vesti.

Predsednik SAD je rekao da Bin Laden nije bio poznato ime u terorizmu do napada 11. septembra 2001. godine za razliku od Al Bagdadija, za kog Tramp kaže da je odgovoran za izgradnju kalifata.

Tramp je danas potvrdio da je u vojnoj operaciji američke vojske ubijen vođa grupe Islamska država Abu Bakr al Bagdadi.

Kada su američke snage krenule na njega Al-Bagdadi je pobegao u tunel sa troje svoje dece i aktivirao prsluk sa eksplozivom, rekao je Tramp.

"On je bio bolestan i izopačen čovek i sada ga više nema. Umro je kao pas, umro je kao kukavica", rekao je Tramp.

On je rekao da je Amerika dovela pred lice pravde glavnog svetskog terorističkog vođu.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.