Tramp pojačava vojnu bazu na Bliskom istoku

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pojačava vojnu bazu na Bliskom istoku

Američka adminsitracija planira da ojača svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku da odgovori na pretnju Irana, piše list Vol strit džurnal.

SAD su od ovog proleća već rasporedile 14.000 dodatnih vojnika kao pojačanje za oko 70.000 američkih vojnika koji su u toj oblasti redovno rasporedjeni da obezbede sigurnost u regionu.

Listu WSJ od srede piše, pozivajući se na anonimne izvore, da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao ovog meseca zvanično da objavi da udvostručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojačanja poslata od maja. Pored dodatnih 14.000 vojnika Pentagon bi takođe mogao na Bliski istok da pošalje desetak novih ratnih brodova.

Prema navođenju tog lista pojačanje se šalje da bi se odvratio Iran od sprovođenja napada na iranske interese na Bliskom istoku. Poslednjih nekoliko meseci više incidenata i napada koje Vašington pripisuje Iranu dogodili su se u toj oblasti.

Portparolka Pentagona Ališa Fara demantovala je te informacije preko svog Tviter naloga. "Da budemo jasni te informacije su lažne. SAD ne planiraju da pošalju dodatnih 14.000 vojnika na Bliski istok", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.