Tramp dobija izveštaj CIA-e o ubistvu Kašogija

Izvor: VOA, 17.Nov.2018, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp dobija izveštaj CIA-e o ubistvu Kašogija

Predsednik Tramp izjavio je da još nije imao brifing o izveštaju Centralne obaveštajne agencije u kojem se zaključuje da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, ali će kasnije tokom dana biti informisan o tim zaključcima. "Razgovaraćemo sa CIA-om kasnije i mnogim drugima, sve ću to uraditi u avionu", rekao je Tramp repoterima u Beloj kući pred polazak za Kaliforniju gde će obići područje pogođeno katastrofalnim šumskim požarima. "Takođe ću razgovarati sa državnim sekretarom Majkom Pomepom", izjavio je predsednik.  ​Procena CIA-e, o kojoj je prvo izvestio Vašington Post u petak, protivreči zaključcma Saudijske Arabije čiji je glavni tužilac dan ranije zatražio smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih ali za ubistvo nije osumnjičio samog princa.  Prema izjavama američkih zvaničnika, CIA je zaključila da je 15 saudijskih agenata odletelo avionom saudijske vlade za Istanbul, gde su ubili Kašogija u saudijskom konzulatu.  Kašogi, koji je pisao kolumne za Vašington Post i bio kritičar saudijsko prestolonaslednika, ubijen je u oktobru kada je u konzulatu pokušao da izvadi potrebna dokumenta za predstojeće venčanje sa turskom državljankom. Post piše da je CIA zasnovala svoje zaključke na brojnim obaveštajnim podacima, među kojima je i telefonski razgovor koji je brat saudijskog princa, Kalid bin Salman, inače saudijski ambasador u SAD, vodio sa Kašogijem.  U tom razgovoru, Kalid je rekao Kašogiju da može bezbedno da ode u saudijski konzulat radi potrebnih dokumenata. List piše da se ne zna da li je Kalid znao da će Kašogi biti ubijen. Kalid je na Tviteru u petak demantovao da je razgovarao sa Kašogijem.   "Poslednji kontakt koji sam imao sa Kašogijem bio je putem tekskt poruke 26. oktobra 2017. Nikad nisam razgovarao sa njim telefonom i svakako nikada nisam nagovestio da treba da ode u Tursku iz bilo kog razloga. Pozivam američku vladu da objavi informacije koje ima u vezi sa tom tvrdnjom." Saudijski zvaničnici navode da je Kašogi ubijen bez predumišljaja i da su agenti pokušavali da prisile novinara da se vrati u kraljevstvo. Turski zvaničnici kažu da je ubistvo bilo namerno i vrše pritisak na Saudijsku Arabiju da se odgovornima sudi u Turskoj.  Trampova administracija je ove nedelje uvela sankcije 17 saudijskih zvaničnika zbog navodne uloge u ubistvu novinara. Međutim, neki zakonodavci pozivaju Belu kuću da učini više, uključujući i smanjenje prodaje oružja Saudijcima.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

BELA KUĆA DEMANTOVALA TRAMPA "Predsednik je upoznat sa saznanjima CIA o ubistvu Kašogija"

Izvor: Blic, 17.Nov.2018

Američki predsednik Donald Tramp upoznat je o proceni Centralne obaveštajne agencije (CIA) da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija, saopšteno je iz Bele kuće.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.