Tramp: Ne tražim promenu režima u Iranu

Izvor: VOA, 25.Avg.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Ne tražim promenu režima u Iranu

Dolazak iranskog šefa diplomatije Džavada Zarifa na samit G7 u Bijaricu nije iznenadio predsednika SAD Donalda Trampa.  Tramp je rekao u Bijaricu da "poštuje to što je Zarif došao da se vidi sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i ostalima", kao i da je sve vreme "bio u kontaktu sa Makronom i odobrio sve što radi".  Američki predsednik je rekao i da ne traži režima u Iranu, ali da želi da ta zemlja "zaustavi terorizam".  "Mislim da će se promeniti, zaista mislim tako. Imaju šansu da postanu veoma posebna zemlja", rekao je Donald Tramp.  Tramp je kazao da bi novi sporazum sa Iranom morao zabrani Teheranu da nuklearni program koristi za razvoj oružja, i da bi ograničio iranski program balističkih raketa - što nije bio slučaj sa sporazumom iz 2015.  Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif posetio je u Bijaric gde se održava samit G7, u sklopu napora Pariza da smanji tenzije između Irana i SAD.  Evropski lideri su želeli da smanje tenzije između Irana i SAD nastale otkad je Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015, a potom uveo sankcije Teheranu koje su ozbiljno naškodile iranskoj ekonomiji. Džavad Zarif je tri sata razgovarao sa liderima G7, uključujući i domaćina Emanuela Makrona, pre nego što se vratio u Teheran. "Put pred nama je težak, ali vredi pokušati", napisao je Zarif na Tviteru. Zarif je došao na zahtev domaćina, francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je prethodno razgovarao sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem o smirivanju tenzija u Persijskom zalivu nastalih pošto su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.  Francuski predsednik se ranije sastao sa Zarifom, ali je rekao da "ne veruje da će u ovoj fazi" da se susretnu iranski i američki zvaničnik. Emanuel Makron je ručao sa Donaldom Trampom i, kako prenose francuski mediji, saoptšio mu plan za smanjivanje tenzija između Zapada i Irana. Makron smatra da Iranu treba dozvoliti da jedno kratko vreme izvozi naftu, a da istovremeno u potpnosti primeni nuklearni sporazum iz 2015, umanji sukobe u Persijskom zalivu i vrati se pregovorima. Makron želi da spase međunarodni dogovor sa Iranom, ali Tramp mu je poručio da "ne šalje zbunjujuće signale" Iranu oko potencijalnih razgovora sa Vašingtonom. Tramp je na Tviteru ranije rekao da je "Iran u velikim finansijskim problemima zbog američkih sankcije, i da očajnički želi pregovore sa SAD, ali da mu mnogi - uključujući i francuskog predsednika - daju pogrešne signale".  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIŠE OD TRI SATA RAZGOVORA, PA ODLAZAK Iranski ministar spoljnih poslova otputovao iz Bijarica

Izvor: Blic, 25.Avg.2019

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif otputovao je večeras iz Bijarica gde je danas boravio na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, a na iznenađenje ostalih učesnika samita G7.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.