Izvor: Politika, 16.Dec.2012, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija bez objašnjenja

Malo je izgleda da će i ubistvo 20 dece u mirnom gradu promeniti američku kulturu oružja

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Ubica je prvo, u porodičnoj kući sa bazenom, ubio majku, a onda se njenim automobilom, obučen u crnu uniformu komandosa sve sa pancirom  i naoružan sa njena dva pištolja i jednom puškom, odvezao do škole u kojoj je radila. Unutra su ga pustili bez problema, jer su ga poznavali.

Ušao je u prvu učionicu i tamo, za samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekoliko minuta, ubio 20 dece, četvoro njihovih učitelja, direktorku i psihologa koji su došli da ih, posle prvih pucanja zaštite – da bi na kraju presudio sebi.

Imao je samo 20 godina i samoubistvom je šokiranu Ameriku ostavio bez odgovora na pitanje koje od petka ujutru ovde svi postavljaju: zašto?

Imao je nekih svoje razloge za ovaj besmislen čin: medijska kopanja po njegovoj kratkoj biografiji opisuju ga kao usamljenika i stidljivka, ličnost koja nije volela društvo, kojoj je smetala svaka pažnja okoline.

Živeo je sa razvedenom majkom, otac je zasnovao drugu porodicu. Četiri godine stariji brat, čiji je jedan identifikacioni dokument imao u svom džepu, i zbog čega je prvo objavljeno da je ubica 24-godišnji Rajan Lanca, a ne 4 godine mlađi Adam – živeo je samostalno.

Kako god bilo, bio je to čin poremećene svesti. Još jedno u mračnom nizu američkih masovnih ubistava u kojima je ova nacija svetski rekorder. I novi povod da se, kao i uvek u ovakvim slučajevima, pokrene debata o nacionalnoj kulturi oružja, sa nikakvim izgledima da se nešto promeni.

Od drugih masovnih ubistava, ovo se izdvaja odsustvom svake logike. Šta se to moglo događati u glavi jednog mladog čoveka, bez obzira na sve njegove komplekse, da bes iskali na šestogodišacima i malo starijima? Da ih ubija sa brutalnom preciznošću: 18 dece je nađeno mrtvo na licu mesta, dok je dvoje preminulo u bolnicama. Među odraslima, samo troje je ranjenih.

Grad Njutaun, prosperitetno mesto od 27.000 stanovnika na sat vožnje severoistočno od Njujorka, u državi Konektikat, mesto u kojem se u poslednjih 10 godina desilo samo jedno ubistvo, od petka je stavljen na mapu velikih američkih zločina. Kao što je na njoj od prošlog jula i denversko predgrađe Aurora u Koloradu, gde je takođe jedan mentalno poremećeni momak, opet u opremi specijalaca kupljenoj preko interneta na ponoćnoj premijeri najnovijeg „Betmena” ubio 12 gledalaca i blizu 60 ranio. Ili univerzitet Virdžinija tek, gde su 2007. živote izgubila 32 studenta – i tako redom.

Od ranog popodneva u petak i juče, tragedija u Njutaunu je jedina tema kojom su se bavile ovdašnje TV mreže, prenoseći uživo dramu roditelja 600 dece koliko ih u petak bilo u školi u kojoj je radila majka ubice.

Njima je vest u kojoj se kaže da se škola zatvara i da dođu po svoje prvo saopštena preko automatskog sistema za uzbunjivanje koji svakoj đačkoj porodici šalje SMS poruku takvog sadržaja. Primaoci nisu odmah znali o čemu je reč, a pogotovo nisu pomislili na najstrašnije, jer je prethodni put razlog za uzbunu bilo prisustvo jednog medveda u šumi koja  je u neposrednoj blizini škole.

A kada su na televiziji i preko tviter poruka shvatili šta se dogodilo, sva roditeljska lica je zaledilo strašno pitanje: nije valjda moje.

Dok su stigli, svi đaci sem dvadesetoro čije su mlade živote prekinuli meci iz pištolja u rukama Adama Lance, bila su sklonjena u obližnji vatrogasni hangar, sva imena prisutnih popisana. Nekolicina je imala krv na svojoj odeći. Nije teško zamisliti užas roditelja koji na tom spisku nisu našli imena svojih.

Obraćajući se juče naciji povodom tragedije, Barak Obama nije uspeo da zadrži suze, što je bio redak prizor: da jedan predsednik SAD pokazuje toliko emocija. Reagovao je kao roditelj, ali je već juče medijski prozvan da deluje kao nacionalni lider: da Kongresu predloži zakon o oštrijoj kontroli prometa oružja.

U posedu Amerikanaca danas je oko 300 miliona kratkih i dugih cevi, dakle više od jedne po glavi odraslog stanovnika. Kupiti oružje podjednako je ovde jednostavno kao i kupiti mobilni telefon: ima nekih formalnosti, ali iz prodavnice izađete sa onim zbog čega ste u nju ušli.

Boriti se ovde da se nešto u ovom pogledu promeni nije popularno. Svi se odmah pozivaju na Ustav u kojem je to jedna od osnovnih građanskih sloboda. A „Nešenel rajfl asosiješn” (”Nacionalno udruženje puškara”) sa više od 4 miliona članova je jedan od najmoćnijih lobija u zemlji.

Od 1982. U Americi je zabeleženo više od 60 masovnih ubistava, i u većini slučajeva ubice su oružje nabavili legalno. Od 20 najvećih masovnih zločina u svetu u poslednjih pola veka, 11 se dogodilo u SAD. Jedno istraživanje Univerziteta Harvard potvrdilo je laičko uverenje da više oružja znači više poginulih od njega.

Ali dogma da su svi bezbedniji ako su svi naoružani opstaje. I teško da će u tom pogledu nešto promeniti 20 prekinutih života dece koja su, kao i svi njihovi vršnjaci ovih dana širom sveta, nestrpljivo čekala školsko zvono koje će označiti početak božićnjih i novogodišnjih radosti.

Milan Mišić

objavljeno: 16/12/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.