Izvor: B92, 06.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topolanek predstavio prioritete

Prag -- Češki premijer Mirek Topolanek predstavio je prioritete predsedavanja svoje zemlje EU, čija tri stuba čine tri "E" - ekonomija, energetika i Evropa u svetu.

Prema Topolaneku, glavni češki doprinos tokom šestomesečnog predsedavanja EU, koje je preuzela 1. januara, moglo bi da bude jačanje bezbednosti na polju energetike, rešenje finansijske krize, evropski plan privredne obnove, kao i usmerenje EU ka svojim istočnim susedima.

Kako je podsetila agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ČTK, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, rekao je u nedavnom razgovoru s češkim novinarima da će uspeh češkog predsedništva EU zavisiti od uspeha na ekonomskom planu, s čim se slaže i vlada u Pragu.

"Želimo da realizijemo plan privredne obnove," rekao je Topolanek.

Plan obnove, koji je EU usvojila krajem prošle godine, podrazumeva finansijsku injekciju od oko 200 milijardi evra za evropsku privredu, a po mišljenju češkog premijera, Unija bi trebalo da se okrene i dubljim strukturalnim reformama, a ne samo kratkoročnim merama sadržanim u planu.

Češka agencija navodi i da diplomate trenutno ipak najviše zaokuplja drugi prioritet, energetika, u svetlu spora između Rusije i Ukrajine o isporuci ruskog gasa, koji se proširio i na druge zemlje Evropske unije.

Češka će se zato, tokom predsedavanja EU, truditi da pronađe način da smanji zavisnost Unije od uvoza gasa iz Rusije.

Što se tiče trećeg prioriteta, "Evropska unija u svetu", on za Češku predstavlja, pre svega, mogućnost da se nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza da "evropska perspektiva".

Češka već dugo nastoji da pojača uticaj EU u toj oblasti, a potpredsednik vlade za evropska pitanja Aleksandar Vondra, rekao je da će se na proleće u Pragu, na predlog Evropske komisije, najverovatnije održati samit EU i zemalja tzv. Istočnog partnerstva - Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Moto češkog predsedavanja, "Evropa bez barijera", ima i političko i istorijsko značenje, a češka vlada njime želi da upozori na to da je 2009. - godina značajnih jubileja - dvadesete godišnjice pada gvozdene zavese i pete godišnjice najvećeg proširenja EU u istoriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.