Toni Bler prelazi u katolike

Izvor: Blic, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toni Bler prelazi u katolike

Toni Bler, odlazeći britanski premijer, planira da se preobrati u katolicizam odmah posle današnjeg susreta sa papom Benediktom XVI u Vatikanu.

Bler, inače pripadnik Anglikanske crkve, možda će čak obavestiti papu o svojim namerama i tražiti dozvolu prilikom audijencije, kojoj treba da prisustvuje zajedno sa suprugom Čeri, pobožnom katolikinjom, i njihovom ćerkom Ketrin.

Dauning strit nije želeo da potvrdi ove navode, ali britanski mediji bruje o tome da je premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doneo čvrstu odluku da počne sa formalnim pripremama za preobraćanje što je moguće pre, odmah nakon što preda dužnost Gordonu Braunu iduće srede.

U Velikoj Britaniji do sada nijedan predsednik vlade nije bio katolik, iako više ne postoji ustavna prepreka za tako nešto. Međutim, Toni Bler je bio svestan da bi preobraćanje u drugu veru dok se nalazi u Dauning stritu moglo izazvati sukob interesa prilikom biranja biskupa Engleske crkve.

Pretpostavlja se da će početi sa privatnim pripremama koje će mu davati svešteno lice, a potom će tokom službe biti i formalno primljen u Katoličku crkvu. Izvori navode da će Bler možda ponoviti poziv papi Benediktu da poseti Veliku Britaniju. Takođe se očekuje da će Bler razgovarati sa papom i o situaciji na Bliskom istoku, kao i o svom sve većem interesovanju vezanom za širenje razumevanja među religijama, što će biti ključna tema fondacije koju namerava da osnuje.

Izvori bliski crkvi kažu da je Bler, čije je četvoro dece odgojeno u katoličkom duhu, već neko vreme u duši katolik, budući da je retko posećivao anglikanske službe. Sa porodicom je zato redovno išao na mise.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.