Tolerantni pravoslavci

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolerantni pravoslavci

Gotovo 2,7 miliona Kanađana živi u braku sa partnerom iz druge religije. – Pravoslavci najčešće s katolicima

Od 14 miliona Kanađana, 2,7 miliona živi u braku sa partnerom iz druge religijske grupe, ističe se u istraživanju o mešovitim brakovima u Kanadi, prenose mediji iz Montreala i Toronta.

Ovo istraživanje svedoči da se broj mešovitih brakova u Kanadi povećao od 1981. sa 15 odsto, na 19 procenata zabeleženih u 2001. godini, ističu kanadski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Danas više od polovine mešovitih brakova čine katolici i protestanti, koji predstavljaju dve najveće religiozne grupe u Kanadi. Sve veći broj mladih katolika i protestanata sklapa brakove jer potiču iz zajedničkog kulturnog miljea.

Prema ovom istraživanju, kod pravoslavnih hrišćana je najveći broj brakova sklopljenih između pripadnika različitih veroispovesti (26 odsto). Najčešće su pravoslavni u braku sa katolicima.

Ovo je možda i zbog njihove geografske blizine, ali i zato što pravoslavna i katolička vera imaju mnogo sličnosti, tvrde istraživači ovog fenomena i ukazuju da više od polovine pravoslavnih hrišćana koji su u bračnoj zajednici živi u Montrealu i Torontu, gde katolici predstavljaju najveću versku grupu.

Kada je talas imigracije iz Rusije, Grčke i jugoistočne Evrope doneo veliki broj stanovnika u Kanadu, među njima je bilo mnogo pravoslavnih hrišćana. Više od 70 odsto njih koji danas žive u Kanadi i koji su zasnovali mešovitu bračnu zajednicu rođeno je izvan Kanade, ali je samo oko 25 odsto stiglo nedavno.

Neke religije zabranjuju sklapanje braka sa pripadnikom druge veroispovesti, ali dozvola može da se dobije samo ako partner prihvati veru svog budućeg bračnog druga ili obeća da će decu podizati u skladu sa religijom svog partnera, kaže se u istraživanju i podvlači da u društvima u kojima je religiozni identitet veoma slab, religija nema uticaja na izbor partnera.

U ovom istraživanju se naglašava da članovi mešovitog braka obično smatraju da je mnogo lakše ako jedan ili oba partnera nemaju snažna religiozna ubeđenja ili ako je jedna strana spremna da promeni veru. Muškarci su u većini slučajeva manje religiozni od žena i češće izjavljuju da ne pripadaju nijednoj veri.

Sve veći broj mešovitih brakova u Kanadi ukazuje na smanjivanje značaja religije u društvenom životu, ali i da Kanađani postaju tolerantniji u odnosu na osobe koje su izvan njihovih religioznih grupa.

U svakom slučaju, sa povećanjem kulturne raznolikosti u Kanadi, međureligijske veze sve su brojnije, ali se još uvek većina parova odlučuje za partnere iz iste religiozne grupe.

--------------------------------------------------------------------------

Muslimani i budisti

Mnogi imigranti koji su u Kanadu stigli između 1991. i 2001. naveli su kao svoju veru islam, sikizam ili hinduizam. Veća je verovatnoća da će oni, kao takvi, imati jaku vezanost za bračnu tradiciju koja vlada u njihovoj zemlji porekla, ukazuje se u istraživanju.

Za razliku od sika, muslimana i hindusa, budisti mnogo češće sklapaju mešovite brakove, a najčešće su to veze sa partnerom koji ne pripada nijednoj veroispovesti.

S. St.

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.