To je loše, to ništa ne valja

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

To je loše, to ništa ne valja

01.02.2011. -

Predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je nezadovoljstvo povodom toga što državne korporacije ne troše novac na naučno-istraživačke i ogledno-inženjerske inovacije. Mnoge državne korporacije praktično ne finansiraju naučne inovacije ili finansiraju po principu „šta preostane". To je loše, to ništa ne valja, izjavio je šef države na zanjedanju o modernizaciji i tehnološkom razvoju Rusije, održanom u Arzamasu u Nižegorodskoj oblasti. Šef države nije isključio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da će niz rukovodilaca državnih kompanija koji ne izdvajaju dovoljno sredstava za finansiranje novih razrada biti otpušten i niz doluka već je donet: Jednostavno navešću kod kojih situacija ne deluje, blago rečeno, blistavo – to su Rosnjeft, MRSK, Sovkomflot, Aeroflot, izjavio je Dmitrij Medvedev.

Aktuelna sitaucija u ruskim preduzećima povodom uvođenja novih naučnih razrada daleko je od normalne. Još početkom prošle godine predsednik je poručio državnim korporacijama da pripreme programe inovacionog razvoja. Godinu dana kasnije odluku presednika izvršilo je samo 49 kopanija – to je oko 49% ukupnog broja državnih korporacija. Na kraju je visokotehnoloških proizvoda koji mogu da konkurišu na svetskim tržištima malo, a u finansiranju inovacija bitno prevlađuju ogledno-inženjerski radovi nad naučno-istraživačkim, izjavio je na zasedanju u Arzamasu Dmitrij Medvedev.

O čemu to govori? Naša industrija nastavlja da koristi ono što je urađeno prethodnih godina. Mi ne možemo dalje da se razvijamo ako samo trgujemo državnim resursima.

Preduzeće Temp-Avia koje je posetio za vreme svoje posete Arzamasu Dmitrij Medvedev upečatljivi je primer kako treba graditi biznis, razrađivati nove uređaje, koristeći rezultate naučnih razrada. Na kraju malo preduzeće već danas proizvodi kvalitetnu produkciju, uređaje za sisteme upravljanja taktičkim naoružanjem letelica.

Od 22 velike državne komanije samo 9 je pripremilo programe inovcionog razvoja i samo 4 ima po nekoliko desetina patenata. Tako Rosatom troši oko 3% od dohotka na uvođenje naučnih inovacija. Praktično isto toliko RusHidro, Ruske železnice. Najmanje izdvajaju Sovkomflot, Almaz-Antej, RKK Energija.

Šta da se radi i ko je kriv za takvu situaciju? Jasno je da otpuštanjem onih rukovodilaca koji nisu ispunili odluke predsednika ne može da se reše svi problemi. Treba da i svi ostali direktori korporacija shvate da finansiranje i uvođenje naučnih inovacija treba da bude prioritet za sva preduzeća. Pa i od strane države treba da postoje koraci u susret tome.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.