Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2016, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tjednik Novosti objavio Hasanbegovića s ustaškom kapom

Portal Novosti objavio je fotografiju sadašnjeg ministra kulture Hrvatske Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom iz 1996. godine, koja je objavljena u časopisu ‘Nezavisna Država Hrvatska’. Također navode kako je pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, te o ‘ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora’.

Navode kako je devedesetih u istome listu nedvosmisleno veličao ustaški pokret i zazivao Hrvatsku do Drine, slikao se s Mladenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Schwartzom, Velimirom Bujancem i zetom Ante Pavelića, a na jednoj fotografiji je pozirao i s ustaškom kapom na glavi. Mjesečnik ‘NDH’ u to je vrijeme vodio i uređivao Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), ustaške stranke koju je osnovao poglavnik.

U novinama koje su od naslovnice do zadnje stranice potpuno posvećene ‘pridržavanju nauka i djela Ante Pavelića’, te negiranju ili relativizaciji zločina Nezavisne Države Hrvatske, Hasanbegović je tijekom 1996. napisao najmanje dva teksta, navode Novosti.

Na objavu je reagirao prozvani ministar kulture. Prenosimo u cijelosti: Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati,odgovorio je Zlatko Hasanbegović HRT-u na pitanje.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Zagreb: Ministar veličao "ustaške heroje"

Izvor: Večernje novosti, 10.Feb.2016

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA Nakon što su zagrebačke "Novosti", koje izdaje Srpsko narodno veće, objavile fotografiju na kojoj je sadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović sa ustaškom kapom, reakcije hrvatske javnosti su zgražanje i zahtev za hitnu smenu. Fotografija je snimljena devedesetih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.