Tinejdžerka osuđena jer je snimala prebijanje mobilnim telefonom

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžerka osuđena jer je snimala prebijanje mobilnim telefonom

Tinejdžerka koja je mobilnim telefonom snimala prebijanje sa fatalnim ishodom, osuđena je na dve godine zatvora u prvom suđenju za takozvani "happy slapping" u Engleskoj.



"Happy slapping"


Takozvani "happy slapping" (veselo šamaranje) se vezuje za moderne nasilnike u Velikoj Britaniji i prebijanje uglavnom nedužnih prolaznika uz snimanje kamerom ili mobilnim telefonom. Nova "moda" i vid "zabave" takozvane "chav" subkulture je započela uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komičnim i bezopasnim napadima, ali su se ubrzo pojavili i brojni slučajevi ekstremnog nasilja, od kojih su se neki završavali fatalnim ishodom.

Devojka (15), koja je optužena za saučesništvo i pomaganje za ubistvo bez predumišljaja 27-godišnjeg Gevina Voterhausa, izjasnila se prošlog meseca kao kriva na suđenju u Lidsu, a mladići koji su ubili Voterhausa osuđeni su na sedam i šest godina zatvora.

Žrtva koju su prebili 19-godišnji Mark Masters i 17-godišnji Šon Tompson preminula je od posledica unutrašnjeg krvarenja i teških povreda slezine.

Nekoliko trenutaka pre napada jedan od momaka je dao devojci mobilni telefon i rekao "snimaj ovo", ona je zatim prišla Voterhausu i tražila mu novac, posle čega su ga mladići napali, a ona snimila ceo događaj.

Britanska policija je saopštila da je zadovoljna odlukom suda u Lidsu i ocenila presudu kao novu među u borbi protiv kriminala.

"Ovakve presude ne šalju snažnu poruku samo onima koji učestvuju u nasilju, već i onima koji ga gledaju ili na bilo koji način podržavaju nasilne činove - u ovom slučaju snimajući mobilnim telefonom", rekao je dedektiv Pol Kenedi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.