Tinejdžer ubica danas pred sudom

Izvor: Press, 27.Feb.2018, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžer ubica danas pred sudom

Tinejdžer Nikolas Kruz koji je u srednjoj školi u Floridi usmrtio 17 osoba, danas će se pojaviti pred sudom. Za to vreme, u SAD traje debata o kontroli oružja.
Foto:B92.net
Kako prenosi Rojters, očekuje se da će se Kruz (19) danas pojaviti pred Krivičnim sudom u okrugu Brauard na saslušanju radi daljeg pribavljanja dokaza, skoro dve nedelje nakon što je izveo masovnu pucnjavu u srednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu, koju je i sam ranije pohađao.
U toj pucnjavi poginulo je 14 učenika i tri profesora, a Kruz je koristio poluautomatsku pušku AR-15, za koju vlasti tvrde da je legalno nabavio prošle godine. Ova masovna pucnjava u školi pokrenula je veliku debatu u SAD po pitanju prava na posedovanje oružja.

Američki predsednik Donald Tramp, republikanac koji se i tokom i posle svoje predsedničke kampanje zalagao za pravo na kupovinu i posedovanje oružja nalazi se pod pritiskom da pokaže da odgovara na zahteve za jačanjem kontrole oružja, navodi Rojters.

On je, kako su agencije prethodno izvestile, nekoliko dana prošle nedelje proveo slušajući emotivne izjave roditelja i učenika uključujući one koji su preživeli pucnjavu u Parklendu i druge iz Konetikata i Kolorada.

Od kako se pucnjava u srednjoj školi dogodila, Tramp je izneo veliki broj ideja kako se ovako nešto više ne bi događalo, uključujući povećanje starosne granice za kupovinu oružja, utvrđivanje podataka o ličnosti pre izdavanja dozvole za posedovanje pištolja, naoružavanje profesora i povećanje njihovih plata bonusima i ponovno otvaranje institucija za mentalno zdravlje.

Američka Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) je za blokiranje predloga predsednika SAD o izmeni Zakona o oružju SAD.

NRA ne podržava Trampov predlog za podizanje starosne granice za kupovinu oružju i za zabranu posebnih kundaka koji povećavaju količinu metaka koje oružje može da ispali u minutu, rekla je portparolka NRA Dana Leš.

"NRA ne podržava nikakve zabrane", rekla je ona gostujući na Ej-Bi-Siju.

Nakon napada na srednju školu u Parklendu u Floridi, preživeli djaci su započeli proteste, usled čega je nekoliko kompanija prekinulo sve veze sa NRA.
Tramp je posle smrtonosne pucnjave rekao da podržava podizanje starosne granice za kupovinu oružja sa 18 na 21 godinu, kao i za pojačavanje federalnih provera pri kupovini naoružanja.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

SA SAMO 18 GODINA UZBURKALA AMERIKU Ema je dovoljno hrabra da ODBRUSI TRAMPU, a broj njenih pristalica je SVE VEĆI

Izvor: Blic, 27.Feb.2018

Učenica Ema Gonzales (18) preživela je napad u srednjoj školi "Mardžori Stounmen Daglas" u Parklendu (Florida), gde je bivši učenik Nikolas Kruz pre dve nedelje ubio 14 učenika i tri odrasle osobe...Kao i obično posle ovakvih nemilih događaja, moćni američki lobi za oružje, organizacija NRA...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.