Tilerson poziva Irak i kurdsku regiju na mirno rešenje konflikta

Izvor: VOA, 23.Okt.2017, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson poziva Irak i kurdsku regiju na mirno rešenje konflikta

Državni sekretar Reks Tilerson je prilikom nenajavljene posete Bagdadu, apelovao na iračku vladu i kurdski region da sukob povodom samoproglašene nezavisnosti i spornih teritorija reše dijalogom. Tilersonova izjava usledila je na samom početku sastanka sa iračkim premijerom Hajder al Abadijem, koji je zauzvrat branio ulogu iračkih paravojnih jedinica podržanih od strane Irana. Poseta državnog sekretara Bagdadu usledila je nekoliko sati nakon sličnog puta u Afganistan, tokom kog je u razgovoru sa predsednikom Ašrafom Ganijem diskutovana američka strategija za južnu Aziju. Tom prilikom državni sekretar je izrazio podršku naporima "suverenog, jedinstvenog i demokratskog" Afganistana ka miru i prosperitet i dodao da je od ključne važnosti uskratiti utočište terorističkim organizacijama i sprečiti njihovo delovanje u bilo kom delu sveta. Tilersonove posete obavljene su u tajnosti, iz bezbednosnih razloga, a jedan od povoda je  i prošlomesečni napad na aerodrom u Kabulu tokom posete američkog sekretara za odbranu Džejms Matisa.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tillerson za dijalog Bagdada i iračkih Kurda

Izvor: SandzakPress.net, 24.Okt.2017, 14:45

Američka administracija također je pozvala iračku i kurdsku stranu da izbjegnu daljnju eskalaciju. Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je Vladu Iraka i kurdistanskuregiju da dijalogom razriješe sukob u vezi s kurdskim samoodređenjem i spornim područjima, prenose agencije. Tillerson...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.