Tiha, ali disciplinovana patnja

Izvor: Deutsche Welle, 27.Feb.2018, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tiha, ali disciplinovana patnja

Kongresi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) znaju da budu dosadni – ali ovaj nije bio. U Berlinu se kontroverzno diskutovalo, a Demohrišćani su na kraju ipak pokazali da imaju osećaj za političku odgovornost.

Blizu pedeset delegata ostalo je da sedi nakon govora predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Odbili su da aplaudiraju, što je oduvek bilo merilo raspoloženja na stranačkom kongresu. „Sa mnogo toga se ne slažem, ali ne želim da otkrivam svoje ime“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << kaže jedan mladi čovek. I aplauz drugih delegata bio je – više pristojan, nego euforičan. U govoru koji je trajao oko sat vremena, Angela Merkel nije dala sve od sebe da salu dovede „do usijanja“. Predsednica CDU generalno ne važi za veliku govornicu, ali njeno obraćanje u Berlinu, na 30. kongresu CDU kome je prisustvovalo hiljadu delegata, bio je suvoparan. Iako se, kako je ocenila Merkelova, radi o „novom iskoraku i novoj dinamici za novo jedinstvo“.

- pročitajte još: Kancelarka je odigrala taktički

Šefica stranke nastojala je da pridobije podršku za mere iz koalicionog ugovora, a koje je CDU dogovorio s bavarskom sestrinskom strankom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU) i Socijaldemokratama (SPD). Merkelova je ukazala na dobre rezultate pregovora, pre svega kada je reč o brizi za porodicu, obrazovanju, penzijama, bezbednosti i integraciji. Tako će opunomoćenik za integraciju ponovo biti iz redova CDU, a ne Socijaldemokrata. Sada ne bi smelo da bude „pogrešno shvaćene tolerancije, niti populističkog huškanja“. Merkelova je najavila „odlučan otpor“.

Bez iznenađenje prilikom glasanja

Neprihvatljivi su „mržnja prema strancima, antisemitizam i ekstremno nasilje zdesna“, rekla je Angela Merkel. Demohrišćani se zato zalažu za Nemačku u kojoj je u centru pažnje jedinstvo – što su mnogi volonteri i pokazali. Kada je reč o konkurenciji koju predstavlja Alternativa za Nemačku (AfD), Merkelova je bila direktna, ocenivši da se radi o „potpuno novom izazovu“.

Suočavanje s rezultatima izbora

Sa stranačkim kongresom u Berlinu šefica stranke želi da pokrene dugoročni proces suštinske obnove stranke. Fokus dakle nije samo na radu vlade. Merkelova je pokrenula i pitanje zašto je rezultat na izborima za Bundestag bio relativno loš po CDU, iako, ekonomski gledano, Nemačkoj odavno nije išlo tako dobro. Merkelova je nakon izbora, izbegavala diskusije o rezultatu na glasanju.

- pročitajte još: Smrt stare tetke?

U svojoj analizi ona je navela tri razloga. Postoji „nelagodnost“ zbog operativnih sposobnosti državnih institucija, što se naročito pokazalo tokom izbegličke krize. I postoji nelagodnost zbog tehnoloških promena i globalizacije i pitanja „kako će se to odraziti na nas“.

Kako prevazići neraspoloženje?

CDU u Nemačkoj trenutno ima podršku oko 30 odsto birača. To se smatra nezadovoljavajućim, jer Demohrišćani su navikli na „40 plus“. Hoće li CDU nastaviti da slabi, poput drugih tradicionalnih stranaka u Nemačkoj kao što je SPD? Politikolog Karl-Rudolf Korte ne vidi razlog za takvu zabrinutost, zato što stranka „tiho i disciplinovano pati“. Ali ima i snažnih signala. To je pre svega imenovanje Anegret Kramp-Karenbauer za novu generalnu sekretarku – koju u stranci često zovu samo AKK, po inicijalima. Jer to da Kramp-Karenbauer, koja je premijerka Sarske, prelazi u Berlin, vrlo je neuobičajeno. Drugim strankama trenutno pada teško, smatra Korte, da dovedu svoje ljude u glavni grad.

I ekipa novih, pre svega mladih CDU-ovih pokrajinskih premijera predstavlja svojevrsni signal. Merkelova je demonstrirala koliku moć – i pored određenih gubitaka – još uvek ima. Ipak, Korte dodaje da podmlađivanje nije garant za obnovu. I „mladi Špan“ – Jens Špan (37) koji bi trebalo da bude ministar zdravlja, prim. red. – na kraju krajeva ima iza sebe višegodišnju političku karijeru.

Samo 27 od 975 delegata bilo je protiv koalicionog sporazuma sa SPD

Neuobičajeno kontroverzna diskusija

Ali „patnja“ stranke nije bila tako „tiha“ kao što je opisao Korte. Otvorene kritike uputila je gotovo polovina govornika nakon Merkelove. Mihael Vajgert iz Saksonije, gde je AfD naročito jaka, rekao je na primer da ne može da podrži koalicioni ugovor, jer CDU nema pravi odgovor na AfD. Ojgenu Adleru iz Baden-Virtemberga u govoru Merkelove je nedostajala izjava o zaštiti života, dakle protiv abortusa. Gde su hrišćanske vrednosti o kojima je Merkelova nekada govorila? Podrška za „brak za sve“ u Bundestagu bio je „crni dan“.

Norbert Retgen, bivši ministar koga se Merkelova pre nekoliko godina odrekla, rekao je da mu nedostaje odgovor na kolektivnu slabost tradicionalnih stranaka. Retgen zahteva sadržajnu orijentaciju i poručuje da još uvek ima mnogo nerešenih pitanja. On smatra da je neophodan potpuno novi koncept za do sada neuspelu integraciju. On kritikuje izbegličku politiku i plan borbe za suzbijanje uzroka izbegličke krize. Već trideset godina problem uzalud pokušava da se reši, zašto bi sada bilo uspeha, pita se Retgen.

- pročitajte još: Sledeća demohrišćanska kancelarka?

Andreas Lemel iz Saksonije kaže da za njega „nije prihvatljivo“ to što u vladinom kabinetu nema ni jednog CDU-ministra iz istočne Nemačke, jer tako, smatra, u nema ko da u kabinetu zastupa interese dvadeset odsto ljudi u Nemačkoj. To će voditi ka još većem nezadovoljstvu u stranačkoj bazi.

Na kraju višečasovne diskusije, gospodin Bikel iz Tiringije je rekao da ga raduje to što se na stranačkom zasedanju CDU-a ovoga puta „kontroverzno“ diskutovalo.

Jens Špan – nova nada „konzervativaca“?

Pre početka kongresa, pred ulazom je štand postavila „Unija vrednosti“ – s natpisom „Ne Velikoj koaliciji“. Reč je o „Slobodarsko-konzervativnom pokretu“ koji je osnovan pre oko godinu dana. To je krovna organizacija konzervativnih inicijativa iz saveznih pokrajina. Oni odbacuju kurs CDU koji je postavila Merkelova. Kao „pravi konzervativci“, oni smatraju da Špan svojim konzervativnim imidžom ne zastupa njihove interese. Na kraju krajeva, on je „Merkelovac“, kažu za štandom. Ipak zastupa ispravne pozicije i veruje se da ih neće zaboraviti ni kada bude sedeo u vladinom kabinetu.

Mlada nada: Jens Špan, budući ministar u kabinetu Angele Merkel

I Špan je učestvovao u diskusiji. Najavio je da želi da „AfD učini suvišnim“ i da s tom strankom neće ulaziti u koaliciju. Potrebno je „jasno ograđivanje“ od AfD-ovih funkcionera i potrebno je povratiti poverenje, rekao je Špan. Kao važne teme istakao je „bezbednost kulture i red“.

Ali i pored svih tih tihih i glasnih kritika, u dve centralne stvari stranka je bila složna. Samo 27 od 975 delegata s pravom glasa, glasalo je protiv koalicionog ugovora. Pritom se nije izjašnjavalo o izboru ministara, jer je to u nadležnosti kancelarke i šefice stranke.

- pročitajte još: Kuća od karata uživo

Kada je reč o AKK, dakle o generalnoj sekretarki stranke, za nju je glasalo 98,87 odsto delegata. Samo devet glasova bilo je protiv. I taj rezultat je istorijski veoma dobar. Kandidatkinja je prethodno pokazala svoje sposobnosti.

Zvezda je čitava ekipa“

U angažovanom i energičnom govoru Kramp-Karenbauerova je prethodno odbacila sadržajno ograničavanje stranke – što zagovoraju pojedini u CDU koji traže snažniji konzervativni kurs. Ona je najavila da želi da pokrene širok dijalog i da najpre sasluša građane. Kao primer za CDU na kraju je navela hokejašku reprezentaciju Nemačke na Olimpijadi, koja je napravila pravo iznenađenje osvojivši srebrnu medalju. Njihova parola je bila: Zvezda je čitava ekipa! To sada mora da važi i za CDU. Na kraju je dobila veliki aplauz. I Angela Merkel je bila vidno zadovoljna i snažno je aplaudirala. AKK, koju je ona predložila, uspešno je savladala prvi veliki izazov.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.