Tigrovi u opasnosti

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tigrovi u opasnosti

19.03.2012. -

Amurske tigrove koji žive na Dalekom Istoku Rusije prebrojali su. Tačan broj životinja biće utvrđen u aprilu. Prema preliminarnim podacima popisa, amurskih tigrova ima ok 450-500. Populacija ostaje stabilna, a to znači mere za zaštitu ovog životinjskog vida mogu se nazvati uspešnim. Ako populacija tigrova u Rusiji do naredne denceije bude uvećana do 600 primeraka, zemlja će ispuniti plan utvrđen pre godinu i po dana na specijalnom samitu u Sankt-Peterburgu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Za vek broj tigrova na Zemlji smanjen je 25-30 puta, bez obzira na to što je životinja odvano uneta u Crvenu knjigu. Rezultat varvarskog istrebljenja tigrova je to da se tri podvida ove porodice mačaka – turanski, kaspijski i janavski tigar – ne mogu naći u prirodnoj sredini.

U Rusiji lovokradice su masovno ubijale tigrove 90-ih godina – po 50-80 životinja godišnje. Kineski parafarmaceuti bili su spremni da plate ruskim lovokradicama za ubijenu životinju od 6 hiljada dolara. U istočnoj medicini kandža ili kost tigra smatraju se snažnim biostimulatorima.

Sasvim je moguće uvećati populaciju amurskih tigrova do 2022. godine do 600 primeraka, smatra biolog-analitičar Ruskog geografskog društva Valerij Šmunk, ovaj broj bi bio optimalan za usurijsku tajgu.

Tigar kao vrhunski grabljivac ne može da postoji u velikom broju. Broj tigrova koji sada postoji odražava kapacitet sredine, tačnije sposobnost životne sredine da prehrani pojedini broj kopitara i tigrova koji se njima hrane.

U proračunima gornje granice brojnosti tigrova uzeto je u obzir i pitanje „stanovanja": prosečna površina staništa mužjaka je skoro 1400 kvadratnih kilometara. Isti ti bengalski tigrovi žive mnogo zgusnutije. Istina, njima je lakše da love. Džungle su bogatija trpeza za tigrove nego tajga.

U tajgi su glavna lovišta za zveri šumarci sa kedrovima i hrastovima. Ranije su oni bespoštedno uništavani, govori Jurij Darman, šef Dalekoistočne filijale Svetskog fonda divlje prirode.

Naša analiza je pokazala da je komercijalna seča kedra na Dalekom Istoku prošle godine prekinuta. Tajga je postala mirnija za tigra. Prošle godine je bio dobar prinos kedrovih oraha, zato je i divljim svinjama postalo lakše i mi očekujemo veliki priplod tigrova.

Druga važna mera zaštite tigrova je razvoj posebno zaštićenih prirodnih teritorija. Sada, na primer, formira se nacionalni park Zemlja leoparda u jugozapadnom Primorju. U tom regionu već postoje dve posebno zaštićene prirodne teritorije, nastavlja Jurij Darman, a mi ćemo na njihovoj osnovi napraviti ozbiljniju, pod nazivom Zemlja leoparda. Ona će se prostirati skoro 70 kilometara do granice sa Kinom. A u Kini dva nacionalna parka se graniče sa našim budućim nacionalnim parkom. I na kraju će se dobiti dobar kutak gde stotinu tigrova u krajnjoj liniji može dugo da živi u miru.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.