Tigrovi bez zaštite

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tigrovi bez zaštite

15.03.2012. -

Naučnici planiraju da unesu izmene u Crvenu knjigu Rusije tako što će korigovati spisak retkih i ugroženih životinjskih vrsta. Kao rezultat amurski tigar i sivi kit mogli bi ostati bez zaštite.

Autori Crvene knjige su se do sada rukovodili preporukama naučnika i ekologa, te su na njihovom osnovu donosili odluke o tome kojim je životinjama, pticama ili ribama potrebna posebna zaštita. Sa jedne strane spisak je bio dosta subjektivan. S druge strane temeljio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se na iskustvu, a nekad i na intuiciji naučnika koji su godinama proučavali određene populacije. Sada je doneta odluka o unošenju izmena u Crvenu knjigu u skladu sa Crvenom listom Međunarodne unije za zaštitu prirode. Pristup zaštiti ugroženih vrsta koji ima ta organizacija potpuno je različit od pristupa ruskih stručnjaka. Naime u obzir se uzimaju tri činioca: broj jedinki, habitat i reproduktivna dinamika. Na taj način su isključene lične simpatije eksperta, ali isto tako se izuzimaju regionalni činioci kao što su popularnost životinje kod lokalnih lovokradica ili lokalni ekološki problemi. Ako se rukovodi ovom logikom, amurski tigar i sivi kit rizikuju da budu izbačeni iz Crvene knjige, kaže direktor laboratorije Instituta za probleme ekologije i evolucije Valentin Iljašenko.

Prema međunarodnim standardima tigar danas nije ugrožen jer su populacija i habitat te vrste stabilni više od deset godina. Ali to uopšte ne znači da pretnja kao takva ne postoji.

Autori Crvene knjige su odlučili da revidiraju sam koncept zaštite životinjskog carstva i da u njega unesu nove statuse zaštite prirode. Objašnjava koordinatorka projekata za očuvanje vrsta Svetskog fonda za prirodu (WWF) Natalija Dronova.

U Crvenoj knjizi koju trenutno imamo postoji samo jedan status zaštite prirode: „vrsta je uneta u Crvenu knjigu". Moguće je da će se u novoj Crvenoj knjizi pojaviti tri statusa zaštite prirode. Tu su vrste koje zahtevaju neodložne zaštitne mere; vrste koje mogu da sačekaju do sutra. I retke vrste koje se nalaze u Crvenoj knjizi ali zahtevaju samo pažnju, a ne troškove hitne zaštite.

Prema ovoj gradaciji retke životinjske vrste koje su se uspešno prilagodile savremenim životnim uslovima ali kod kojih postoji povećana pretnja od strane ljudi, neće biti izbačene sa liste zaštite prirode. Ali se neće izdvajati sredstva za obnavljanje njihove populacije. Umesto toga biće povećano finansiranje održavanja vrsta koje su na ivici izumiranja.

Koji je tačan broj životinjskih vrsta u Rusiji koji danas ima potrebu od zaštite biće poznato do novembra. Tada će novo izdanje Crvene knjige biti predato na razmatranje međuinstitucionalnoj komisiji, te će odobrenu varijantu potpisati šef Ministarstva prirode. U međuvremenu ruski stručnjaci konstatuju da od 2000. godine, kada je objavljena prethodna verzija Crvene knjige, nijedna životinjska vrsta na području Rusije nije izumrla.

habitat - predstavlja okruženje u okviru kojeg žive organizmi, životinje ili ekološka zajednica koji obitavaju pod uobičajenim uslovima

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/ bobosh_t /cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.