Težak put do Avganistana

Izvor: RTS, 09.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak put do Avganistana

Parlament Kirgizije još uvek nije izglasao vladin nacrt zakona o zatvaranju američke vazduhoplovne baze u toj zemlji. Pitanje tranzita opreme preko Rusije i centralne Azije, ključno za snabdevanje američkih trupa u Avganistanu. Vašington traga za alternativnim putevima. Kazahstan odobrio samo prolaz "materijalnih dobara u civilne svrhe".

Parlament Kirgizije još uvek nije izglasao vladin nacrt zakona o zatvaranju američke vazduhoplovne baze na aerodromu Manas u Biškeku, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupuje vreme za dodatne pregovore sa SAD, ocenjuje Rojters.

Odbor za odbranu i bezbednost parlamenta Kirgizije odobrio je vladin nacrt Zakona o zatvaranju američke vazduhoplovne baze na aerodromu Manas u Biškeku, a pre nego što dođe do poslaničke rasprave, treba da prođe kroz Odbor za međunarodnu politiku i ustavno uređenje.

Nameru da se zatvori baza koalicionih snaga prvi put je saopštio predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev tokom posete Moskvi, 3. februara, obrazlažući odluku nedovoljnim iznosom zakupa i negativnim odnosom kirgiskog društva na prisustvo američkih vojnika.

Pitanje tranzita opreme preko Rusije i centralne Azije od suštinskog je značaja za snabdevanje američkih trupa u Avganistanu, posebno zbog odluke Kirgizije da zatvori vojnu bazu Manas, koja je bila od vitalnog značaja za kaolicione snage. Zato Vašington ubrzano traga za alternativnim putevima.

Probleme američkih trupa posebno je uvećala prošlonedeljna diverzija u severnozapadnom Pakistanu, u kojoj su islamski militanti digli u vazduh most i tako presekli glavni put za snabdevanje snaga SAD u Avganistana.

Kazahstan je odobrio prolaz materijalnih dobara preko svoje teritorije, ali ne i oružja, namenjenih koalicionim snagama predvođenim SAD u Avganistanu, saopštilo je kazahstansko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kazahstan je dao saglasnost za prolaz preko svoje teritorije materijalnih dobara kako bi iz pozadine podržali američki kontingent u Avganistanu", rekao je portparol ministarstva Eržan Ašikbajev.

Ašikbajev je objasnio da se radi "samo o transportu materijalnih dobara u civilne svrhe" i dodao da će o "tehničkim" detaljima tranzita biti dogovoreno u pregovorima sa SAD.

Vazduhoplovna baza Manas nalazi se 35 kilometara od prestonice Kirgizije Biškeka, a američke snage su se stacionirale u njoj pošto su svrgle talibansku vladu u Avganistanu krajem 2001. godine.

SAD su pored Manasa osnovale i bazu u susednom Uzbekistanu koji je 2005. godine proterao američke trupe sa svoje teritorije, posle spora oko ljudskih prava, tako da je baza u Kirgiziji ostala jedini američki vojni objekat u regionu.

Tadžikistan, sused Avganistana, i Rusija su već dali saglasnost da oprema i materijalna dobra za koalicione snage u Avganistanu idu preko njihove teritorije.

Uzbekistan, još jedna od ključnih zemalja preko koje bi mogla da se uspostavi ruta snabdevanja snaga u Avganistanu, a koji nema baš dobre odnose sa Vašingtonom, još se nije izjasnio po tom pitanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.