Testirano mornaričko oružje u Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testirano mornaričko oružje u Iranu

TEHERAN - Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je testirala mornaričko oružje sposobno da uništi svaki brod na daljini do 300 kilometara, izvestili su iranski mediji.

"Revolucionarna garda je nedavno testirala mornaričko oružje dometa 300 kilometara, pored kojeg nijedan brod nije bezbedan i koje će poslati svako plovilo na dno mora", izjavio je glavnokomandujući Garde Muhamed Ali Džafari.

Džafari je dodao da je oružje proizvedeno u Iranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali nije naveo nikakve druge detalje, preneo je Rojters, ocenivši da će ovo verovatno povećati već postojeću napetost zbog spornog iranskog nuklearnog programa, naročito pošto je u subotu istekao nezvanični rok koji su zapadne sile postavile Teheranu da prihvati ponuđeni paket povlastica i obustavi nuklearne aktivnosti.

Inicijativu su podržale SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija, ali Moskva se usprotivila postavljanju bilo kakvih rokova Teheranu, mada mu je preporučila da ne odugovlači.

Iran, četvrti proizvođač nafte u svetu, odbacio je taj predlog, a SAD su juče ocenile da Savetu bezbednosti UN nije preostalo ništa drugo nego da pooštri sankcije Islamskoj Republici.

Vašington i dalje na oprezu

Zapadne zemlje, na čelu sa SAD, optužuju Iran da, pod plaštom civilnih nuklearnih aktivnosti, pokušava da razvije atomsku bombu, što Teheran demantuje, tvrdeći da je program namenjen isključivo za proizvodnju struje.

Vašington ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana, na šta su iranske vlasti zapretile napadima na američke baze u Zalivu i drugde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iranska ratna mornarica testirala novo oružje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Avg.2008

Iranska Revolucionarna garda objavila je danas da je isprobala novo oružje Ratne mornarice koje može "uništiti svaki brod u dosegu od 300 kilometara. U objavi se tvrdi da je novo oružje iranske proizvodnje, ali se ne navode druge pojedino ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.