Teška „Angara“ montirana u Plesecku

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška „Angara“ montirana u Plesecku

08.11.2014. -

Teška raketa-nosač „Angara-5“. čije lansiranje je planirano za kraj decembra, je montirana na kosmodromu Pleseck u Arhangelskoj oblasti, saopštio je za RIA Novosti predstavnik ministarstva odbrane RF za vazdušno-kosmičku odbranu pukovnik Aleksej Zolotuhin.

„Do sada je u tehničkom kompleksu #41 kosmodroma Pleseck završena montaža prve rakete kosmičke namene teške klase „Angara 5“. Borbena posluga Centra za testiranje i primenu kosmičkih sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kosmodroma je završila montažu glavnog dela, koji se sastoji od motora Briz-M i teretne makete kosmičkog aparata, i njeno spajanje sa raketom-nosačem“, rekao je Zolotuhin.

Pukovnik je rekao da se u potpunosti montirana „Angara-A5“ nalazi na transportnom agregatu u montažnom delu bloku za testiranje. Posluga obavlja završne etape pripreme za transport rakete na start radi testiranja.

„Sve tehnološke operacije oko pripreme za prvo lansiranje RKN „Angara-A5“ na kosmodromu Pleseck se obavljaju u skladu sa utvrđenim grafikom. Lansiranje rakete „Angara-A5“ je planirano za decembar 2014. godine“, istakao je on.

Iz Roskosmosa su ranije saopštili da će nova raketa-nosač „Angara“ omogućiti Rusiji nezavisan pristup kosmosu i mogućnost da se izađe na novi nivo tehnološkog razvoja. Ona će omogućiti lansiranje teških kosmičkih aparata, uključujući i one na geostacionarnu orbitu. Svi delovi nove rakete su domaće proizvodnje, a to obezbeđuje tehnološku bezbednost Rusije. Pored toga, Angara će koristiti ekološki čisto gorivo - kiseonik i kerozin.

„Angara-A5“ će lansirati sve vrste kosmičkih aparata, za čije lansiranje je ranije korišćen „Proton“. Uz pomoć „Angara-A5“ će se odrađivati komponente budućeg ruskog broda sa posadom u bespilotnom režimu.






Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.