Teroristima će otpor pružiti novosibirski skeneri

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristima će otpor pružiti novosibirski skeneri

16.02.2011. -

Skener za pregled putnika koji omogućava da se bukvalno za par sekundi odredi postojanje eksplozivnih supstanci ili sumnjivih predmeta razradili su novosibirski naučnici. On se naziva mikrodozni sistem rentgenske kontrole. Novi uređaji već rade na međunarodnim aerodromima Tolmačevo u Novosibirsku i Pulkovo u Sankt-Peterburgu i traženi su na međunarodnim tržištima. Tajna uspeha je prosta: uređaj je pouzdan u radu, jednostavan za održavanje, a najvažnije što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za red veličine efikasniji od stranih analoga uz uporedivu cenu.

Uobičajena slika za svaki aerodrom: dug red se polako kreće kroz specijalni okvir skenera. Operater moli putnika da uđe u kabinu i da skine sa sebe metalne predmete, kaput, obuću, kaiš za pantalona... Vrši se pregled na sada rasprostranjenom američkom skeneru Sejf Skaut.

Autor ruskog skenera, glavni naučni saradnik Instituta za nuklearnu fiziku Sibirskog odeljenja RAN Semjon Baru objašnjava: drugačije ne može biti. Prekookeanski uređaj radi kao radiolokator. A bezbedni milimetarski talasi ne mogu da prodru kroz debelu odeću i obuću. Zato treba skinuti jaknu ili mantil. Pa i niko ne garantuje da će sumnjivi predmet biti pronađen. Druga je stvar novosibirski sistem za radiografsku kontrolu – i zgodnija i brža.

Tačnije čovek ne treba ni da se skida, ni da skida obuću. On jednostavno prolazi u onome što ima na sebi, i vidi se sve skriveno pod odećom. Druga razlika se sastoji u tome što američki uređaj ne vidi ono što je unutar tela. A sistem radiografske kontrole vidi sve što je unutar tela. Čini se, zašto je to potrebno. Ispostavlja se da je potrebno. Zato što su nove tehnologije terorizma došle sada do toga da kriju eksploziv i elektronski upaljač, izvinite, u debelom crevu. Američki uređaj taj eksploziv, naravno, ne može da nađe. Kao i nikakav uobičajeni taktilni pregled.

Nezamenjivi su ruski skeneri i prilikom otkrivanja nakrokurira, koji prevoze drogu u svojim želudcima. Prednost ruskog skenera je u rentgen zračenju. Doza radijacije koju pri tome dobija putnik je tako ništavna, da ne može da naškodi zdravlju. Sistem radiografske kontrole je prošao brižljivu proveru bezbednosti.

Postoji Rospotrebnadzor, tačnije organ koji je nadležan za saobraćajnu bezbednost. Oni su izdali dva sertifikata, kaže Semojn Baru. Po tim sertifikatima tim sistemom se putnik može pregledati do 600 puta godišnje. Da, zaista našim uređajem čovek dobija dozu radijacije. Ali ona je ekvivalentna dozi koju dobija za 5 minuta leta. Za vreme leta Moskva-Novosibirsk čovek dobija 40-50 puta veću dozu radijacije.

Saobraćajna milicija je već ocenila prednosti novosibirskog skenera. Pouzdan, prost, i brz u radu, kao legendarni automat Kalašnjikova – takvu laskavu ocenu daju stručnjaci. Tehnologiju su još 2006. kupili Kinezi. Od tada oni sami proizvode uređaje i uspešno ih primenjuju na svojim aerodromima. Za mikrodozni sistem rantgenske kontrole se zanimaju u SAD, Italiji, Arapskim Emiratima i drugim zemljama.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.