Teroristi udaraju bez upozorenja

Izvor: Politika, 09.Apr.2012, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristi udaraju bez upozorenja

Nova eksplozija bombe u centru Atine – početak „grčkog proleća“?

Od na­šeg do­pi­sni­ka

Ati­na– Vla­di­na zgra­da u ši­rem cen­tru Ati­ne bi­la je ju­če ra­no uju­tru me­ta te­ro­ri­stič­kog na­pa­da u ko­me ne­ma po­vre­đe­nih, ali je eks­plo­ziv de­mo­li­rao pri­ze­mlje Mi­ni­star­stva za ad­mi­ni­stra­tiv­ne re­for­me i uni­štio ne­ko­li­ko par­ki­ra­nih auto­mo­bi­la.

Pre­ma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pr­vim na­la­zi­ma po­li­ci­je, i ovo­ga pu­ta je – kao i pre ne­ko­li­ko da­na ka­da je eks­plo­ziv bio pod­met­nut is­pred kan­ce­la­ri­je biv­šeg pre­mi­je­ra Ko­sta­sa Si­mi­ti­sa – upo­tre­blje­na bom­ba ruč­ne iz­ra­de ko­ja se pra­vi od kan­ti sa teč­nim ga­som.

Ra­ni­je su te­ro­ri­sti uglav­nom upo­zo­ra­va­li na na­pad uko­li­ko je me­ta bi­la ne­ka po­slov­na zgra­da ili mno­go­ljud­no me­sto, ali ovaj na­pad u op­šti­ni Neo­s Ko­so­mos od­i­grao se bez pret­hod­nog upo­zo­re­nja.

Kra­jem fe­bru­a­ra, ka­da je bom­ba ve­li­ke ja­či­ne pro­na­đe­na u kom­po­zi­ci­ji atin­skog me­troa, ta­ko­đe ni­je bi­lo upo­zo­re­nja. Od­go­vor­nost je ka­sni­je pre­u­zeo „Po­kret 12. fe­bru­ar”, či­ji je ime ve­za­no za da­tum ka­da je grč­ki par­la­ment iz­gla­sao no­vi pa­ket dra­stič­nih me­ra šted­nje u za­me­nu za evrop­ske kre­di­te ko­ji ze­mlju tre­ba da spa­su od ban­kro­ta.

Ta­las te­ro­ri­stič­kih na­pa­da ko­ji su uglav­nom usme­re­ni na dr­žav­ne zgra­de, ban­ke, kan­ce­la­ri­je po­li­ti­ča­ra ili stra­ne fir­me eska­li­rao je po­sled­njih me­se­ci kao znak ne­za­do­volj­stva eko­nom­skim me­ra­ma ko­je pred­u­zi­ma vla­da pod pri­ti­skom stra­nih kre­di­to­ra.

Ak­ci­je te­ro­ri­sta su u spre­zi sa uče­sta­lim pro­te­sti­ma pra­će­nim ne­re­di­ma, že­sto­kim su­ko­bi­ma sa po­li­ci­jom ili di­vlja­njem gru­pa anar­hi­sta ko­ji ka­me­ni­ca­ma i za­pa­lji­vim bom­ba­ma uni­šta­va­ju grad se­ju­ći at­mos­fe­ru stra­ha i ne­si­gur­no­sti i ozbilj­no ugro­ža­va­ju­ći tu­ri­zam.

Te­ro­ri­sti po do­bro opro­ba­nom sce­na­ri­ju uoči sva­kih iz­bo­ra u Grč­koj ko­ri­ste so­ci­jal­no ne­za­do­volj­stvo. At­mos­fe­ra je u ovom tre­nut­ku vr­lo eks­plo­ziv­na.

Do­kaz su i po­sled­nji ne­re­di is­pro­vo­ci­ra­ni sa­mo­u­bi­stvom pen­zi­o­ne­ra na atin­skom Tr­gu Sin­tag­ma. Lju­di su u nje­go­vom očaj­nič­kom či­nu, pro­pra­će­nom opro­štaj­nim pi­smom u ko­me di­rekt­no op­tu­žu­je po­li­ti­ča­re i eko­nom­sku po­li­ti­ku, pre­po­zna­li sop­stve­ne pat­nje pa je nje­go­va smrt već na­zva­na po­čet­kom „grč­kog pro­le­ća”.

Na me­ti ogor­če­nih gra­đa­na ko­ji se i da­lje oku­plja­ju na Sin­tag­mi na­šli su se po­li­caj­ci ko­je ja raz­ja­re­na ma­sa okru­ži­la, raz­o­ru­ža­la i tu­kla.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 09.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.