Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristi su uvek u prednosti

Vašington, Beograd, Pariz -- Američki obaveštajci saopštili su da je jučerašnji snimak vođe Al Kaide Osame Bin Ladena sa stanice Al Džazira - autentičan.

"Posle tehničkih analiza, možemo da kažemo da glas koji se čuje na snimku pripada Osami bin Ladenu", rekao je jedan zvaničnik CIA, koji je želeo da mu se ne pominje ime.

Glavni osumnjičeni za napade na SAD Osama bin Laden je upozorio da Al Kaida priprema nove napade na SAD. Osama bin Laden nudi i uslovno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primirje sa Amerikom, koje bi podrazumevalo izgradnju Iraka i Avganistana. On je rekao da pojačane mere bezbednosti u SAD nisu razlog što nema napada, već da se čeka završetak priprema operacija. "Pripremamo operacije i videćete ih, ako Bog da, u kućama čim budu završene", rekao je Bin Laden na snimku.

Potpredsednik SAD Dik Čejni rekao je da mu ponuda Bin Ladena liči na "smicalicu", ali da u ovom trenutku ne može da izvuče pouzdane zaključke: "Nisam siguran šta Bin Laden nudi kada govori o primirju. Mislim da mu niko ne bi verovao", rekao je Čejni televiziji Foks njuz.

Ekspert za terorizam Ričard Klark kaže da bi Bin Laden mogao da blefira, ali ako prođe mesec ili dva, i ništa se ne desi, njegov kredibilitet u zapadnom svetu i muslimanskom svetu će biti umanjen".

Na novom audio snimku, Bin Laden je citirao američkog autora Vilijama Bluma čija je knjiga "The Rogue State", odnosno "Odmetnička država" ključna u kampanji predsednika Buša protiv terorizma. Blum ocenjuje da nova poruka pokazuje da bi bila greška potceniti prvog čoveka Al Kaide. "On pokazuje intelektualni element svojih stavova. Mislim da to treba da promeni stav medija prema njemu, ne da ga učini boljom osobom ali da pokaže da on nije običan ludak", rekao je Blum.

Al Džazira je navela da je snimak napravljen u decembru prošle godine, dok je poslednji Bin Ladenov snimak koji je emitovan na nekom mediju napravljen decembra 2004. godine.

Vojni analitičar Aleksandra Radića kaže za B92 da je do sada Bin Laden pokazao da misli ozbiljno i čini ozbiljno, i zbog toga se ne sme zanemariti ni jedna njegova pretnja: "Više puta do sada kada je najavljivao akcije one su se zaista i desile, naravno u nekim većim vremenskim periodima, jer je istina ono što je saopštio u snimku da je potrebno vreme da bi se organizovali spektakularni napadi u dobro zaštićenim sistemima Zapada."

Pitanje je da li je Amerika, s obzirom na tragično iskustvo od 11. septembra 2001, spremna da se odbrani? "Nikada se ne može biti potpuno spreman na teroristički napad, jer samim tim što je asimetrična pretnja, savremeni bezbedonosni odgovori nisu dovoljni. Koliko god da su američke snage pokušale da pronađu načina da zatvore pristupe teroristima, samim tim što je sistem odbrane statična ljudska i intelektualna tvrđava, moguće je pronaći rupu i način da se izvede akcija", kaže Radić.

Pretnja Žaka Širaka "otpadničkim državama"

Fajnenšel tajms piše da je francuski predsednik Žak Širak uputio neočekivanu pretnju takozvanim otpadničkim državama za koje se sumnja da sponzorišu terorizam.

Širak je juče u govoru francuskim vojnim funkcionerima, posvećenom novoj strateškoj doktrini, zapretio da će upotrebiti atomsko oružje protiv bilo koje zemlje koja podržava napade na Francusku ili razmatra mogućnost za korišćenje oružja za masovno uništenje.

List ukazuje da do te izjave dolazi u periodu pogoršanja odnosa Amerike i Evrope sa Iranom i prenosi ocene analitičara da je ona pre svega upućena Teheranu, te da bi mogla da oteža postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.