Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorista doziva 'Alaha'

Terorista doziva 'Alaha'

ALEKSANDRIJA (AP) - Zakarijas Musaui, Francuz marokanskog porekla i jedini optuženi za umešanost u teroristički napad na SAD od 11. septembra prošle godine promenio je prošlonedeljno priznanje pred sudom u Aleksandriji.

Musaui je prošle nedelje na saslušanju izjavio da je pripadnik terorističke mreže Al Kaida i lojalan vojnik Osame bin Ladena. Međutim, sud je odbio ovu izjavu i dao mu sedam dana da razmisli i ponovo se izjasni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer mu po četiri od šest tačaka optužnice preti smrtna kazna. 'Nisam znao da se sprema napad 11. septembra', rekao je Musaui, koji sam sebe zastupa.

Sudija Leoni Brikmena je pokušala da pomogne optuženom, ugovorivši mu sastanak sa Sadikom Rezom, profesorom prava i advokatom Američko-muslimanskog odbora.

Prošlog meseca Musaui je odbijao svaku umešanost u napad, da bi pre sedam dana iznenada odlučio da prizna krivicu. Od priznanja je odustao na nagovor sudije sa kojom je došao u obračun.

'Želite da me povežete sa činjenicama koje garantuju moju smrt. Obavezan sam prema mom tvorcu Alahu da sačuvam i branim svoj život. Povlačim priznanje krivice. Želim da objasnim poroti zbog čega sam došao u Ameriku i neka ona presudi da li zaslužujem smrtnu kaznu. Zbog toga ću govoriti poroti, mojim neprijateljima, ali kao što znate nekad je moguće pronaći i časne neprijatelje. Optužuju me da sam obezbedio smeštaj otmičarima, to mogu da prihvatim, kao i to da sam im omogućio obuku. Ali to ne znači da sam leteo otetim avionima', dodao je Musaui.Saslušanju je prisustvovala i Aiča El Vafi, majka Zakarijasa Musauija.

Francuski državljanin je uhapšen u avgustu prošle godine, mesec dana pre terorističkih napada. On je izazvao sumnju u jednoj pilotskoj školi u Oklahomi, gde je tražio lekcije iz upravljanja avionom u vazduhu, ali ne i za poletanje i sletanje.

On je bio zadržan u pritvoru zbog kršenja useljeničkog zakona, a tek je napad od 11. septembra podstakao američke pravosudne organe da ga dovedu u vezu sa terorističkim aktivnostima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.