Teritorijalne pretenzije prema Rusiji: Estonija hoće deo Lenjingradske oblasti

Izvor: B92, 02.Jan.2020, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teritorijalne pretenzije prema Rusiji: Estonija hoće deo Lenjingradske oblasti

Predsedavajući estonskog parlamenta Hen Piluas izjavio je da je Tartuski mirovni sporazum, koji je zaključen sa sovjetskom Rusijom 1920. godine, još na snazi.

Naglasio je da on važi i po pitanju granica između država, navodi se u novogodišnjoj čestitki političara objavljenoj na sajtu parlamenta.

Piluas je podsetio da se 2. februara navršava sto godina od potpisivanja mirovnog sporazuma iz Tartusa, nakon čega je „uspostavljena rusko-estonska granica“. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovim rečima, Estonija je nakon obnove nezavisnosti priznata kao naslednica države formirane 1918. godine „u svim manifestacijama, uključujući državnu granicu“, navodi Sputnjik.

Ovo nije prva takva izjava estonskog političara. U novembru prošle godine Piluas je tražio da Moskva vrati aneksirane teritorije ovoj baltičkoj republici.

Prema Tartuskom sporazumu, koji su sovjetska Rusija i Estonija potpisale 1920. godine, deo Lenjingradske i Pskovske oblasti dodeljen je ovoj baltičkoj zemlji. Ove teritorije vraćene su RSFSR 1944. godine.

Moskva Tartuski sporazum smatra istorijskim dokumentom koji nema pravnu snagu, dok Talin tvrdi da sporazum i dalje važi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.