Terali decu batinama da daju krv i to tri puta veću količinu od prosečne

Izvor: 24sata, 16.Avg.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terali decu batinama da daju krv i to tri puta veću količinu od prosečne

Kineska policija uhapsila je sedmoro ljudi za koje veruje da stoje iza "projekta" pri kome su školska deca bila primorana da daju krv, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Najmanje osmoro dece, između 10 i 16 godine, naterano je da da krv Institutu za biološke produkte Landžou iz grada Vuveja u provinciji Gansu, na severozapadu Kine.

Taj insitut je, kako navodi kineska novinska agencija Sinhua, jedan od najvećih proizvođača "krvnih produkata" u Kini.

Policija navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << da su deca batinama naterana da daju pristanak za "dobrovoljno" davanje krvi.

Deca su morala jednom mesečno, sedam meseci zaredom, da daju krv, i to tri puta veću količinu nego što je prosečna količina koja se uzima od dobrovoljnih davalaca.

Među uhapšenima je i zvaničnik centra za transfuziju krvi, koji je policiji rekao da je bio pod pritiskom da nađe još "dobrovoljnih" davalaca.

Uhapšen je i zamenik direktora Instituta Landžou.

Banda, koja je od prodaje krvi zaradila svega 1.000 dolara, u centru za transfuziju prikazivala je lažne lične karte dece, kao da su odrasli.

Prema kineskom zakonu, davaoci krvi moraju da budu stariji od 18 godina.

"Šema" je otkrivena kada je jedno dete zatražilo pomoć od roditelja.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.