Izvor: RTS, 06.Maj.2021, 08:01

Tenzije u Lamanšu, britanski brod patrolira oko ostrva Džerzi

Prvi od dva broda koje je britanska Kraljevska mornarica rasporedila da patroliraju oko ostrva Džerzi u Lamanšu zbog najave francuske blokade zbog spora oko prava na ribolov nakon Bregzita, stigao je jutros na odredište, javlja "Bi-Bi-Si".
Britanska vlada saopštila je da šalje dva broda Kraljevske mornarice da nadzire situaciju, a rano jutros u blizinu Džerzija stigao je patrolni brod "Severn".

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vode oko Džerzija stići i brod "Tamar".
Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra "kraljevskim posedom", odnosno "teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo".
To takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog sistema, odnosno da su imali pravo na ribolov i pre Bregzita, prenosi Bi- Bi-Si.
Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili su protestnu blokadu luke Sent Helijer brodovima.
Britanski premijer Boris Džonson sinoć je izrazio "snažnu podršku" Džerziju, najvećem ostrvu u Lamanšu, koje se nalazi 22 kilometra od obale Francuske.
On je ocenio da bu bilo kakva blokada bila "potpuno neopravdana".
Džonson je prethodno razgovarao s premijerom Džerzija Džonom le Fondreom i ministrom spoljnih poslova Ijanom Gorstom, nakon čega ja naglasio "hitnu potrebu za deeskalaciju tenzija".
Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo na osnovu trgovinskog sporazume Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.
Francuske vlasti tvrde da "nove tehničke mere" za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno "ništave".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski ribari krenuli ka Džerziju, neće biti blokade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021

Francuski ribari uputili su se danas ka Džerziju kako bi protestvovali zbog restrikcija na ribolov na tom području uvedenih nakon Bregzita, a zvaničnici tog ostrva u Lamanšu pristali su da se sastanu sa njihovim predstavnicima...Predstavnik Odbora za ribolov regiona Normandija Igo Leibi rekao je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

TENZIJE U LAMANŠU: Brodovi britanske mornarice patroliraju oko ostrva Džerzi posle sukoba sa Francuskom zbog prava na ribolov

Izvor: Kurir, 06.Maj.2021

Dva broda britanske Kraljevske mornarice patroliraju oko ostrva Džerzi u Lamanšu zbog najave francuske blokade zbog spora oko prava na ribolov nakon Bregzita.

Nastavak na Kurir...

Tenzije u Lamanšu na IVICI SUKOBA: Francuski ribari blokirali luku, britanska mornarica patrolira, a sada i Makon šalje VOJNI BROD (FOTO)

Izvor: Blic, 06.Maj.2021

Francuski predsednik Emanuel Makron poslao je vojni brod ka ostrvu Džersi u Lamanšu nakon što je Velika Britanija poslala dva broda da patroliraju oko ostrva zbog najave francuske blokade zbog spora oko prava na ribolov nakon Bregzita

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.