Tenzija u nacionalnom parku u Oregonu

Izvor: VOA, 04.Jan.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzija u nacionalnom parku u Oregonu

Američke vlasti nastoje da razreše konfliktnu situaciju u nacionalnom parku u Oregonu gde je grupa naoružanih farmera, protivnika federalne vlade, zauzela zgradu administracije i tvrdi da je spremna da ostane – godinama.

Paravojna grupa od stotinak rančera, farmera i takozvanih “boraca za opstanak” zauzela je prostorije Nacionalnog parka Malher u blizini grada Berns, protestujući zbog odluke federalnog sudije da osudi dvojicu rančera na dodatnih pet godina zatvora zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << podmetanja požara na federalnom zemljištu 2012.

Grupu prevodi Emon Bandi, čija je porodica bila u središtu još jednog sličnog konflikta 2014. u vezi sa pravima na korišćenje federalne zemlje za ispašu u Nevadi. Bandi je optužio vladu da je nelegalno prisvojila privatnu svojinu radi javnog korišćenja.

Optuženi rančeri – Dvajt Linkoln Hemond i njegov sin Stiven – priznali su da su podmetnuli požar ali kažu da su pokušavali da spale korov na sopstvenom zemljištu a da se plamen slučajno proširio na federalno tle. Oni su već odslužili kratke kazne zbog tog čina, ali je federalni sudija nedavno zaključio da su im zatvorske kazne suviše kratke i naredio da se vrate u zatvor i odsluže još najmanje četiri godine.

Nacionalni park Malher je jedan od 560 u SAD koje je uspostavila federalna vlada da bi zaštitila divlje životinjske vrste i njihovo prirodno stanište. Park je 1908. Upostavio predsednik Teodor Ruzvelt da pruža utočište ugroženoj vrsti ptica – vodarica.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.