Tendencija otopljavanja: svake godine će leto biti sve toplije

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2011, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tendencija otopljavanja: svake godine će leto biti sve toplije

13.07.2011. -

U Centralne rejone Rusije se vraća anomalna žega. Već ove srede će temperatura premašiti 30 stepeni. Kažu da će biti dovoljno toplo, ali neće doći do ponavljanja prošlogodišnjeg scenarija.

Kao i protekle godine, suho i toplo vreme će doneti anticiklon iz Severne Afrike, od koga pati čitava Istočna Evropa, i vazdušni tokovi iz Srednje Azije. Oni se postepeno približavaju centralnom delu Rusije. Na jugu zemlje već gore šume: tokom juna je izgorelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 4 miliona hektara. U Zapolarju je objavljena povećana opasnost od požara. Tamo je već nedelju dana temperatura oko 30 stepeni. Pre godinu dana takva je žega za dva letnja meseca pretvorila centralne rejone u pustinju. Eksperti tvrde da se leto-2010 neće ponoviti, ali upozoravaju da će svake godine biti sve toplije. Tokom poslednjih 30 godina se klima na našoj planeti ozbiljno promenila. Došlo je do otopljavanja za svega 1 stepen. Međutim, upravo je on kriv za neprognozirane promene vremena. Glavno je da je jasnija postala zakonitost: negde je anomalna žega, a na drugom mestu je anomalna hladnoća, - ispričao je Glasu Rusije rukovodilac Fonda divlje prirode Aleksej Kokorin.

Toplo je u Istočnoj Evropi i na Severu Rusije, i u Moskvi je mnogo toplije od norme. Norma je za jul 23 stepena danju i 13 stepeni noću. Danas je temperatura za 6 do 7 stepeni viša. U vreme takve žege protekle godine je u Južnoj Americi bilo anomalno hladno, padao sneg. Ispalo je da smo imali za 9 stepeni veću temperaturu, a oni za 9 stepeni nižu. Zatim se sve promenilo: mi smo imali velike hladnoće.

U južnoj hemisferi je danas zaista hladno. U Brazilu je temperatura ispod nule, padaju sneg i ledene kiše. Ta će se tendencija nastaviti, - tvrdi ekspert. Kriv je atropogenski činilac: hemijsko zagađivanje atmosfere remeti temperatursku ravnotežu. Jedini način je za promenu situacije smanjenje emisije u atmosferu ugljendioksida.

Moskvu ove nedelje čeka toplo vreme, - uverava stručnjak centra meteorološkog vremena Fobos Leonid Starkov.

Ni u julu, ni u avgustu se ne prognozira ponavljanje prošlogodišnje žege. Međutim, ponekad će u toku 5 do 7 dana temperatura znatno premašiti normu.

Međutim, ekstremalno povećanje temperature se registruje na čitavom kontinentu. U Londonu je plus 32, u Parizu 35, a u Barseloni 40 stepeni. U vezi sa time na Internetu ima sve više saveta kako da se prevaziđe žega. Jedan od najpopularnijih je ledeni omot. Internet-korisnici predlažu kremove i maske s mentom. Japanci su izumili specijalni sprej koji smanjuju temperaturu kože.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.