Teheran prekoračio ograničenja iz nuklearnog sporazuma

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran prekoračio ograničenja iz nuklearnog sporazuma

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif potvrdio je da su premašena ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma ustanovljena nuklearnim sporazumom 2015. godine.
Prema sporazumu, Iran se obavezao na ograničenje od 300 kilograma obogaćenog uranijuma, prenela je agencija AP.

Zarif, je odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Iran prekoračio ograničenja, rekao - da.
To je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvi put da je Teheran prekoračio ograničenja uspostavljena sporazumom, navodi američka agencija, koja podseća da je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma prošle godine i ponovo uspostavio oštre ekonomske sankcije Iranu.
Iran je zatražio od ostalih sila iz sporazuma da zaštite Teheren od američkih sankcija, u suprotnom, neće se pridržavati nuklearnog sporazuma.
Teheran tvrdi da je program obogaćivanja uranijuma u mirnodopske svrhe, dok zapadne sile veruju da je reč o pravljenju nukelarnog naoružanja.
Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila jeda je Iran probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena sporazumom Teherana sa svetskim silama.
Direktor IAEA Jukija Amano je o tome obavestio bord guvernera, navodi se u saopštenju portparola agencije. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zarif odgovor na saopštenje Bele kuće sažeo u jednu reč

Izvor: RTS, 02.Jul.2019, 08:59

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif jednom rečju je izrazio neslaganje sa stavom Bele kuće u vezi sa nuklearnim programom Teherana. "Ozbiljno?", napisao je Zarif na Tviteru, reagujući na saopštenje Bele kuće da "postoji blaga sumnja da čak i pre postojanja sporazuma,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.