Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran: Postavljamo centrifuge

Teheran -- Iran je saopštio da ubrzano sprovodi plan za postavljanje 3.000 atomskih centrifuga i dovršavanje proizvodnje nuklearnog goriva.

Sa druge strane, Zapad strahuje da se radi o programu za proizvodnju atomskih bombi. Teheran time potvrđuje nameru da počne sa montažom 3.000 centrifuga u postrojenjima za nuklearno gorivo, prkoseći delimičnim sankcijama koje je Iranu uveo Savet bezbednosti UN.

Eksperti navode da bi toliki broj centrifuga mogao u roku od jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine da napravi dovoljno obogaćenog uranijuma za gorivo u nuklearnim centralama ili za proizvodnju atomske bombe.

Visoki zvaničnik koji je upoznat s inspekcijama Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je danas da još nema dokaza da je Teheran počeo s postavljanjem centrifuga u podzemnom odeljenju kompleksa Natanc.

On je, međutim, dodao da postoje indicije da bi se to moglo dogoditi za nekoliko dana.

Iran i dalje tvrdi da je nuklearni program te zemlje namenjen isključivo za proizvodnju struje, dok SAD i Evropska unija smatraju da Teheran namerava da napravi atomsku bombu.

Iran već ima 164 centrifuge istog tipa, koje se okreću supersoničnom brzinom da bi pročistile uranijum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.