Taro Ase jedan od kandidata za premijera Japana

Izvor: Blic, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taro Ase jedan od kandidata za premijera Japana

Bivši ministar spoljnih poslova Japana Taro Ase biće jedan od kandidata za premijera pošto je dosadašnji predsednik vlade Šinzo Abe najavio ostavku na tu funkciju, kao i na položaj lidera vladajuće stranke.



Ase je podneo kandidaturu za predsednika Liberalno-demokratske stranke (LDS), koja će, kako je najavila, 23. septembra izabrati novog lidera.

Budući predsednik te stranke će, u izboru za novog premijera, automatski imati podršku parlamenta, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << LDS ima većinu u donjem domu, preneo je AP.

Ase će biti protivkandidat ministru finansija Fukuširu Nukagi i bivšem glavnom sekretaru premijerovog kabineta Jasuu Fukudi.

Abe je juče primljen u bolnicu zbog stresa i iscrpljenosti, dan pošto je najavio da će podneti ostavku na položaje predsednika vlade i stranke.

Doktori kažu da je Abe primljen zbog problema sa stromakom koji su najverovatnije posledica ekstremne iscrpljenosti i stresa.

Abe se suočavao sa velikim brojem poziva da podnese ostavku nakon što je njegova partija izgubila Gornji dom na izborima u julu, a ispitivanje javnosti je pokazalo da je postao nepopularan.

Međutim, bilo je i spekulacija u javnosti da i zdravstveni razlozi jednim delom stoje iza odluke da podnese ostavku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.