Talibanski napadi proterani iz medija

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibanski napadi proterani iz medija

U Avganistanu je objavljena zabrana medijima da u javnosti prikazuju napade talibana, uz obrazloženje da takvi snimci ohrabruju islamske ekstremiste koji su pokrenuli akcije šitom zemlje, pošto su međunarodne snage preuzele kontrolu nad njihovim južnim uporištem.

Novinarima će biti dozvoljeno da snimaju samo "posledice" napada, ali uz dozvolu Nacionalnog bezbednosnog direktorata (NBD). Međutim, oni novinari koji budu snimali ceo napad biće zadržani i njihov materijal zaplenjen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prenela je agencija Rojters.

"Od 'živih snimaka' vlada nema koristi, već neprijatelji Avganistana", rekao je potparol NBD Said Ansari.

Britanska agencija je navela da je nadležni Direktorat okupio grupu novinara da im saopšti odluku avganistanskih zavničnika.

Novinari i grupe za zaštitu ljudskih prava su ocenili da će time javnost biti lišena vitalnih informacija u vezi sa bezbednosnom situacijom u zemlji.

Lajla Nuri iz Avganistanskog monitoringa ljudskih prava rekla je da vlast ne bi trebalo da krije svoju nesposobnosti uvođenjem zabrane medijima da pokrivaju događaje - incidente.

"Ljudi žele da znaju sva dešavanja na terenu kad god se dogode incidenti koji narušavaju bezbednost u zemlji", rekla je Nuri.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.