Talibani ubili više od 100 dece

Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani ubili više od 100 dece

Brutalnost napada na pakistansku školu izazvala zgražanje čak i drugih terorističkih organizacija

Najmanje 130 ljudi, uglavnom dece, ubijeno je u jučerašnjem napadu talibana na jednu vojnu školu u pakistanskom gradu Pešavaru. Pakistanski talibani su odmah preuzeli odgovornost, a njihov portparol je poručio da su školu napali zbog toga što vladine snage proganjaju njihove žene i decu. „Želimo da i oni osete bol.”

Rojters prenosi da su pakistanske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bezbednosti likvidirale svu šestoricu napadača i da je evakuisano više od 500 đaka. Lokalni mediji javljaju da su talibani po svoj prilici nameravali da pobiju što je više moguće dece, umesto da ih uzmu za taoce, kako se na početku verovalo. Proteklih godina je u terorističkim napadima ubijeno na hiljade Pakistanaca, ali jučerašnja tragedija je šokirala naciju.

Teroristička akcija je započela u 10 sati po lokalnom vremenu, a Mudasir Avan, koji je zaposlen u napadnutoj školi, izjavio je za Bi-Bi-Si da je video kako se šestorica ekstremista penju uz zidove škole.

„Isprva smo mislili da se deca igraju, a onda smo videli da sa sobom nose vatreno oružje. Čim su otvorili vatru, pobegli smo u našu učionicu. Talibani su ulazili u svaku učionicu i ubijali decu”, priča Avan.

Drugi očevici su preneli da su napadači upali u školsku salu gde je vojni tim đacima držao obuku iz prve pomoći.

Lokalna televizija je razgovarala sa preživelim učenicima koji su ispričali da su neko vreme proveli u svojim učionicama pre nego što je ih je spasla interventna jedinica pakistanskih snaga bezbednosti.

„Sedeo sam u hodniku sa desetak drugara iz odeljenja kada smo čuli pucnjavu. Odmah smo potrčali ka učionicama, ali su nas ipak pronašli. Kada smo izašli videli smo nepomična tela naših prijatelja. Neki su upucani triput, neki četiri puta”, kaže jedan učenik. Ranjena deca su prebačena u neku od pešavarskih bolnica, a mnogi među njima su u kritičnom stanju.

U Pešavaru je sedište Jedanaestog korpusa pakistanske armije koji je udarna pesnica u antitalibanskim operacijama u pojasu Severnog Vaziristana. Njihove akcije su dovele do nervoze talibana koji su u regionu pokrenuli osvetničku kapanju, a zastrašivanja, ubistva i kidnapovanja su najčešći metodi kojima pribegavaju.

Pakistan je, istina, navikao na terorističke napade, ali jučerašnja akcija je ipak većinu zaprepastila svojom brutalnošću. „Volstrit džornal” piše da je napad na pešavarsku školu najbrutalniji teroristički napad na neki obrazovni objekat još od talačke krize u ruskom gradu Beslanu 2004. kada je ubijeno gotovo 200 dece.

Analize učestalosti terorističkih napada širom sveta stavljaju Pakistan u sami vrh – samo u toku 2013. u 2.000 incidenata ubijeno je oko 2.300 ljudi i ranjeno više od 5.000. Pakistanski talibani su preuzeli odgovornost za skoro pola napada i četvrtinu pogibija.

Ova teroristička organizacija je oformljena 2007. i usko je povezana sa Al Kaidom, a iako je pod velikim uticajem avganistanskih talibana, po brutalnosti su ih uveliko prevazišli.

Upravo su pakistanski talibani odgovorni za pokušaj ubistva ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Jusafzai pre dve godine.

„Oni napadaju sahrane i džamije, za njih nema ograničenja. Ne obaziru se na ljudske vrednosti i samo žele da maltretiraju ljude”, kaže za britanski javni servis jedan bezbednosni zvaničnik.

Pakistanski zvaničnici su dugo strahovali da će operacije koje su pokrenuli u Severnom Vaziristanu isprovocirati talibansku odmazdu. Do juče je odgovor bio relativno prigušen. Ipak, pakistanski lideri poručuju da tragedija u školi u Pešavaru neće osujetiti njihova nastojanja u borbi protiv terorista.

Kolike su razmere masakra ilustruje činjenica da je svojom brutalnošću izazvao osudu drugih ekstremističkih organizacija.

„Ovo su uradili neprijatelji islama. To je otvoreni terorizam”, kaže Hafiz Saed, lider organizacije Džamat ud Dava koja se smatra odgovornom za teroristički napad na Mumbaj 2008. kada je ubijeno 166 ljudi. „Napadači (na školu) su varvari koji deluju pod parolom džihada.”

D. Vukotić

objavljeno: 17.12.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.