Talibani ubili dečaka heroja

Izvor: B92, 03.Feb.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani ubili dečaka heroja

Kabul -- Desetogodišnji avganistanski dečak Vasil Ahmad, koji je proglašen herojem zbog učešća u borbi protiv talibana, ubijen je dok je išao u školu.

Pobunjenici su ubili Ahmada blizu njegove kuće u Tirin Kotu, glavnom gradu Uruzgana, rekao je zamenik šefa policije Rahimulah Kan.

Dečak je mnogo puta učestvovao u borbama protiv talibana zajedno sa svojim ujakom, dodao je on.

Ahmadov ujak je talibanski komandant koji je promenio stranu a vlada ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je imenovala za komandanta lokalne policije u Kasu, u Uruzganu, prenosi AP.

Upotreba dece vojnika je nelegalna u Avganistanu ali dobrotvorna organizacija Ccajld soldžers internešenel kaže da su i vladine snage i pobunjenici godinama regrutovali decu.

Ta organizacija sa sedištem u Londonu je u izveštaju radnoj grupi Saveta bezbednosti UN navela da deca pristaju da budu regrutovana u Avganistansku nacionalnu policiju i Avganistansku lokalnu policiju iz osećanja dužnosti prema roditeljima, patriotizma i časti, ali da je glavni razlog zapravo siromaštvo.

U izveštaju iz 2015. godine navodi se da deca obavljaju sve dužnosti policajca, od kontrole na kontrlnim punktovima i do učešća u borbi.

Avganistanska Nezavisna komisija za ljudska prava je za smrt dečaka okrivila njegovu porodicu, vladu i talibane koji su u ratu već 15 godina.

Portparol Komisije je rekao da je dečak možda išao u borbu da osveti oca, ali da je nelegalno što ga je policija proglasila za heroja i otkrila njegov identitet, posebno pobunjenicima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Talibani ubili dečaka heroja

Izvor: Blic, 03.Feb.2016

Desetogodišnji avganistanski dečak Vasil Ahmad, koji je proglašen herojem zbog učešća u borbi protiv talibana, ubijen je dok je išao u školu, saopštile su danas lokalne vlasti...#Afghanistan: د وسله والو طالبانو پر ضد جنګېدونکى کوچنى هلک ووژل شو https://t.co/lshtB5rIVO...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.