Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani ponovo zapretili da će ubiti taoce

Talibani su danas ponovo zapretili da će ubiti 19 južnokorejskih državljana otetih pre više od mesec dana, ukoliko njihovi zahtevi za oslobađanje deset zatvorenika, njihovih saboraca, ne budu ispunjeni.

Talibani su, takođe, upozorili da ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, neće osloboditi ni nemačkog taoca, koji pati od srčanih problema i koji je otet u julu sa još četvoricom Avganistanaca na jugu zemlje.

Otmičari, međutim, nisu postavili rok za ispunjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahteva.

"Ukoliko zahtevi talibana ne budu ispunjeni, južnokorejski taoci biće ubijeni", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahed, preciziravši da prenosi odluku Visokog saveta talibana.

On je rekao i da zdravstveno stanje talaca "nije dobro". "Zbog klimatskih uslova i nedostatka adekvatne ishrane, veoma su im otežani životni uslovi. Najveći deo njih se razboleo", kazao je portparol.

Dodao je da Savet talibana "još nije odredio datum ultimatuma" i da su talibani sa južnokorejskom delegacijom imali "telefonske kontakte".

Ambasada Južne Koreje potvrdila je kontakte dve strane. "Kanali za komunikaciju naše delegacije i talibana ostaju otvoreni. Činimo sve što je u našoj moći kako bi 19 naših državljana bilo oslobođeno", kazao je neimenovani diplomata.

Avganistanski predsednik Hamid Karzaj, koga su SAD oštro kritikovale kada je u martu oslobodio pet talibana u zamenu za slobodu otetog italijanskog novinara, sada kategorično odbacuje zahtev za oslobađanje zatvorenika.

Talibani su na jugu zemlje 18. jula oteli dva Nemca i petoricu njihovih kolega Avganistanaca, od kojih je jedan pobegao, a dan kasnije i 23 južnokorejskih volontera.

Do sada su ubili jednog namačkog državljana i dvoje otetih južnokorejskih volontera, a dvoje bolesnih Južnokoreanaca pustili su na slobodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.